Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2019

Το φετινό μήνυμα φέρει την υπογραφή της Αιγυπτίας χορεύτρια και χορογράφου Καρίμα Μανσούρ και έχει ως εξής:
Εν αρχή ην η κίνηση... και από την έναρξη του χρόνου, ο χορός ήταν ένα ισχυρό μέσο έκφρασης και εορτασμού. Βρέθηκε στις τοιχογραφίες των Αιγύπτιων Φαραώ και εμπνέει τους χορευτές μέχρι σήμερα. Ο χορός χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει τους πολλούς θεούς και θεές του χορού με όλα όσα αυτοί αντιπροσωπεύουν σε νόημα και σε έννοιες όπως η ισορροπία με την οποία συνδέεται η δικαιοσύνη, η μουσικότητα, ο τόνος, η ατομική και η κοσμική συνείδηση και πολλά άλλα.
Διάβασα κάποτε ότι: «Ο χορός στην εποχή των Φαραώ είχε θεωρηθεί ότι ανύψωνε το πνεύμα του χορευτή και του κοινού των θεατών ή των συμμετεχόντων. Η μουσική και ο χορός έχουν κληθεί στις ύψιστες παρορμήσεις της ανθρώπινης κατάστασης, ενώ παράλληλα έχουν παρηγορήσει τους ανθρώπους στις απογοητεύσεις και τις απώλειες της ζωής».
Η κίνηση είναι μια γλώσσα που ομιλείται από όλους μας. Η κίνηση είναι μια οικουμενική γλώσσα που ανήκει σε όλους φτάνει μόνο να ανοίξουμε τις αισθήσεις μας και να ακούσουμε. Το να ακούμε είναι αυτό που χρειάζεται, να ακούμε χωρίς παρέμβαση, να ακούμε χωρίς κριτική, να ακούμε σιωπηλά και επιτρέποντας στην κίνηση να διαπεράσει το σώμα εκείνη τη στιγμή, γιατί όλα μέσα μας και γύρω μας είναι σε κίνηση, συνεχή κίνηση. Τότε είναι που το σώμα δεν ψεύδεται γιατί ακούει την αλήθεια του και τη δηλώνει.
Ακούγοντας τον κτύπο της καρδιάς μας, μπορούμε να χορέψουμε το χορό της ζωής, που απαιτεί κίνηση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, μια συνεχή μεταβαλλόμενη χορογραφία.
Στη σημερινή εποχή όπου σύνδεση και συνδεσιμότητα έχουν πάρει νέο νόημα και όπου η ικανότητά μας να συνδεόμαστε βρίσκεται στο κατώτατό της σημείο…ο χορός παραμένει να είναι η πιο περιζήτητη δράση που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αυτή σύνδεση. Ο χορός μας φέρνει πίσω στις ρίζες μας, με την πολιτισμική έννοια, αλλά και με τον πιο άμεσο, αισθητήριο, προσωπικό, ατομικό, μέχρι τον πυρήνα και την καρδιά τρόπο, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να είμαστε κοινωνικά ζώα. Γιατί είναι όταν συνδεθούμε με τον εαυτό μας που μπορούμε να ακούσουμε τον εσωτερικό μας ρυθμό, που είμαστε πραγματικά σε θέση να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με τους άλλους και να επικοινωνήσουμε.
Ο χορός είναι εκεί που ο πολιτισμός μοιράζεται και τα σύνορα παρέρχονται στο χώρο της ένταξης και της ενότητας, μέσα από την άρρητη γλώσσα της οικουμενικότητας.
Το σώμα είναι ένα όργανο έκφρασης, ένα δοχείο για τη φωνή μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, την ιστορία μας, την υπόσταση και την ύπαρξή μας, τη λαχτάρα μας να εκφράζουμε και να συνδεόμαστε, το οποίο εκδηλώνεται μέσω της κίνησης.
Ο Χορός είναι ένας χώρος που επιτρέπει σε κάποιον να συνδεθεί με την αλήθεια του, κάτι για το οποίο απαιτείται ένας ήσυχος χώρος. Ο χορός μας επιτρέπει να συνδεθούμε και να αισθανόμαστε ολόκληροι και μονάχα σε αυτό το συναίσθημα είναι που βρίσκουμε ειρήνη και με την ειρήνη έρχεται η σιωπή και μέσω της σιωπής είναι που μπορούμε να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε, να μιλήσουμε και μέσα από την ακινησία είναι που μαθαίνουμε να χορεύουμε τις αλήθειες μας και τότε είναι που ο χορός γίνεται συναφής.
Η κίνηση και ο χορός είναι όπου μπορούμε να κινηθούμε από το κάθετο στο οριζόντιο, από το πάνω στο κάτω και αντίστροφα. Η κίνηση και ο χορός είναι όπου το χάος μπορεί να δημιουργηθεί και να αναδιοργανωθεί ή και όχι. Είναι όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πραγματικότητες και τις φευγαλέες εφήμερες στιγμές τη μία μετά την άλλη. Στιγμές που μπορούν να μας αγγίξουν και να παραμείνουν χαραγμένες στις μνήμες μας, να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε εμάς και τους άλλους για πάντα. Αυτή είναι η δύναμη της αληθινής έκφρασης και ως εκ τούτου, η δύναμη του χορού.
Ο Χορός είναι θεραπευτής. Ο χορός είναι όπου η ανθρωπότητα μπορεί
να συναντηθεί.
Καλώ τους ανθρώπους να πορεύονται πέρα από τα σύνορα, πέρα από την κρίση ταυτότητας, πέρα από τον εθνικισμό και πέρα από τα πλαίσια. Είθε να απελευθερωθούμε από αυτούς τους περιορισμούς και να βρούμε την κίνηση και την ορμή σε αυτήν την παγκόσμια γλώσσα. Καλώ τους πάντες να χορέψουν στον κτύπο της καρδιάς τους, στην εσωτερική τους αλήθεια επειδή από αυτές τις εσωτερικές κινήσεις, που οδηγούν σε εσώτερες επαναστάσεις, είναι που τελείται η πραγματική αλλαγή.
Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου
Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

Λίγα λόγια για την Καρίμα Μανσούρ

Η Καρίμα Μανσούρ αποφοίτησε, κατέχοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό στο Σύγχρονο Χορό, από τη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου στην Αγγλία, μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου της στον Κινηματογράφο από το Ανώτατο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, της Ακαδημίας Τεχνών στο Κάιρο της Αιγύπτου. Με την επιστροφή της στην Αίγυπτο, ίδρυσε το 1999 τη δική της σχολή Σύγχρονου Χορού ΜΑΑΤ, την πρώτη ανεξάρτητη σχολή χορού της χώρας. Έκτοτε, έχει δημιουργήσει πάνω από 20 πλήρως χορογραφικά έργα τα οποία συνεχίζονται να παρουσιάζονται σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, καθώς και πέραν των 20 ποικίλων συνεργασιών στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η Καρίμα Μανσούρ δημιούργησε επίσης τη MAAT για τη Σύγχρονη Τέχνη, μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΜΑΑΤ έχει ως αντικείμενό της, όλα αυτά τα χρόνια, την ανάπτυξη του χορού μέσα από χορογραφικά έργα και οργανωμένα εργαστήρια, που διδάσκονται από την Καρίμα Μανσούρ ή/και από προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο,συμπεριλαμβάνοντας προβολές ταινιών χορού και συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από το θέμα του χορού και της χορογραφίας.
Η Καρίμα Μανσούρ υπήρξε καθηγήτρια στην Cairo Opera Dance Theatre Company το 1998, Επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μπαλέτου της Ακαδημίας Τεχνών από το 1999 μέχρι το 2000 και Αναπληρώτρια καθηγήτρια Χορού, του τμήματος Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών του American University στο Κάιρο (φθινόπωρο 2010). Η Καρίμα Μανσούρ είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονου Χορού του Καΐρου (Cairo Contemporary Dance Center - CCDC), που λειτουργεί υπό την αιγίδα της MAAT για τη Σύγχρονη Τέχνη.
Η Μανσούρ συνεχίζει να εργάζεται ως χορογράφος, performer και καθηγήτρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας, παρουσιάζοντας και αναπτύσσοντας το δικό της χορογραφικό έργο και γλώσσα ως καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Good Vibes Only

Καλό Πάσχα σε διάφορες γλώσσε

Ελληνικά: Καλό Πάσχα Αγγλικά: happy easter Γερμανικά: Frohe Ostern Ιταλικά: Buona Pasqua Γαλλικά: Joyeuses Pâques Ισπανικά: Feliz Pascua Πορ...