Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Τιτανικός: Η αληθινή ιστορία του Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο

Ρίχνουμε φως στην τραγωδία, ανήμερα των 108 χρόνων από τη βύθισή του στις 15 Απριλίου 1912.

Το 1912 ο Τιτανικός ξεκίνισε το παρθενικό ταξίδι του και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου ημέρα Τετάρτη ένα πλοίο-γίγας, με μαύρο σκελετό, πολυμελές πλήρωμα και κατάστρωμα γεμάτο ενθουσιασμό, εξέπλεε (ξεκίνησε) από το λιμάνι του Southampton της Αγγλίας με 922 επιβάτες ενώ οι περισσότεροι επιβιβάτηκαν στο Χερβούργο και το Κουινστάουν με προορισμό τη Νέα Υόρκη. 

Στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, ο Τιτανικός παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, όταν το κύμα που προκάλεσε το τεράστιο εκτόπισμά του έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου SS City of New York, το πλοίο παραλίγο να συγκρουόταν με τον Τιτανικό. 

Το πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και ρυμουλκήθηκε. 

Στο πλοίο πρώτα επιβιβάστηκαν οι επιβάτες της Γ' θέσης, και ακολούθησαν οι επιβάτες Β' και Α' θέσης.

Το πλοίο έφτασε με ασφάλεια στη Μάγχη και πλησίασε στο γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου στη Γαλλία

Επειδή στο λιμάνι δεν υπήρχαν αποβάθρες για ένα πλοίο στο μέγεθος του Τιτανικού, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο πλοίο με δύο άλλα μικρότερα πλοία της εταιρείας. 

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν άλλοι 274 επιβάτες και αποβιβάστηκαν 24. 

Το πλοίο στη συνέχεια αναχώρησε για το Κουινστάουν, στην Ιρλανδία

Όπως και στο Χερβούργο, ούτε στο Κουινστάουν οι αποβάθρες ήταν αρκετά μεγάλες και οι επιβάτες επιβιβάστηκαν με βοηθητικά πλοιάρια (tenders). 

Ο Τιτανικός αναχώρησε από το λιμάνι στις 13:30 μ.μ στις 11 Απριλίου 1912. 

Ένα ταξίδι-όνειρο για εκείνη την εποχή, με 2.224 συνολικά επιβαίνοντες έτοιμους να κάνουν το υπερατλαντικό άλμα και να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία ζωής. 

Για πολλούς εξ αυτών (σ.σ.: 1.517 συγκεκριμένα) έμελλε να είναι η τελευταία τους.

Κάποιοι πάντως ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με τον «Τιτανικό ΙΙ» το 2020.

Μετά από τέσσερις μέρες διάσχισης 14 Απριλίου 1912 ημέρα Κυριακή και 375 μίλια (600km) νότια της Νέας Γης, κοντά στη 23.40 μ.μ (ώρα πλοίου) και βυθίστηκε 2 ώρες και 40 λεπτά αργότερα, το καταραμένο υπερωκεάνιο, ο «Τιτανικός», προσέκρουσε πάνω σε παγόβουνο στα ανοιχτά του Βορείου Ατλαντικού, νοτιοανατολικά της Νέας Γης. 
Παρ' όλες τις προσπάθειες που έγιναν να αποφύγει την σύγκρουση, (όπισθεν ολοταχώς και στροφή αριστερά) το μοιραίο δεν άργησε να γίνει, καθώς το πλοίο είχε αναπτύξει την μέγιστη ταχύτητα, γιατί ήθελαν να φτάσουν στο λιμάνι της Ν.Υόρκης πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. 
Επίσης, εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο φαινόμενο τα πλοία να αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα για να ξεπεράσουν γρήγορα την περιοχή με τα παγόβουνα. 
Η παταγώδης σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστέγη διαμερλισματα, εκθέτοντας τα στη θάλασσα, μην καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι.

Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος. 

Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν 4 στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και με 5. 

Το πλοίο ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησε το σήμα κινδύνου SOS - πρότερα και αντί αυτού χρησιμοποιούνταν το CQD (CQ Distress). Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 στις 15 Απριλίου. 

Το κύτος 2 λεπτά πριν την βύθιση έσπασε σε 2 κομμάτια, αφού ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, αποκόπηκε η πρύμνη, λόγω του τεράστιου βάρους του νερού στην πλώρη. Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο γύρω στους 1.500 ανθρώπους, με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. 

Το ναυάγιο αυτό θεωρείται ένα από τα τραγικότερα «εν καιρώ ειρήνης» ναυάγια. 

Η περισυλλογή των διασωθέντων έγινε από το πλοίο RMS Carpathia, το οποίο έπλεε από τη Νέα Υόρκη προς το Φιούμε (σημερινή Ριέκα) και κατέφθασε στο σημείο του ναυαγίου στις 03:30. 

Επτακόσιοι άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν από το ναυάγιο. 

Από τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα μετά την βύθιση του πλοίου, διασώθηκαν μόνο 6. 

Οι βάρκες που βρίσκονταν τριγύρω, δεν τόλμησαν να γυρίσουν για να μαζέψουν τους επιζήσαντες, εκτός από μία. 

Ελάχιστοι άνθρωποι πέθαναν από πνιγμό, καθώς οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά, διότι η θερμοκρασία του νερού του Ατλαντικού ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν και ειδικά στο σημείο της καταστροφής, λόγω του παγόβουνου, ήταν πιθανώς στους −2 °C. Σήμερα κανένας επιζών δεν βρίσκεται στην ζωή. 

Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαϊου 2009, σε ηλικία 97 ετών.

Η τραγωδία γέννησε πολλές ιστορίες και φιλμ, ωστόσο η πιο γνωστή είναι η περίφημη ταινία του 1997 με το ίδιο όνομα, που σάρωσε κάθε βραβείο και ρεκόρ.

Το love story της πλούσιας Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) και του φτωχού Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, το «My Heart Will Go On» της Celine Dion εξελίχθηκε σε ύμνο και ο σκηνοθέτης Cameron βαρέθηκε να συλλέγει  Όσκαρ, καμαρώνοντας ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του κινηματογράφου (μέχρι να γυρίσει το «Avatar» το 2009) αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό του 1.9 δις ευρώ έσοδα.

Η βύθιση του Τιτανικού, ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραπέμπει σε ένα ατυχές love story, ούτε σε ένα υπέροχο φιλμ, αλλά σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Μια μαύρη σελίδα που παρέσυρε στον παγωμένο τάφο τόσες ψυχές, καταστρέφοντας άλλες τόσες από την ώρα που πήρε πορεία για τον πάτο της θάλασσας.

Eστιάζουμε λοιπόν στα γεγονότα του ναυαγίου και στο παρακάτω άλμπουμ σου παρουσιάζουμε μερικά από τα μελανότερα.


  • 01. Ο Jack Thayer, ο άνθρωπος που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Jack Dawson της ταινίας μπορεί να επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε χειρότερο τέλος από εκείνον του DiCaprio. Συγκεκριμένα έχασε τον πατέρα του μετά την τραγωδία, όπως και δύο από τους έξι γιους του λίγα χρόνια αργότερα. Βρήκε τραγικό τέλος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1945 όταν τον βρήκαν νεκρό στο αυτοκίνητό του με κομμένο τον λαιμό και τις φλέβες του.


  • 02. Όποιος είδε το φιλμ του ’97 δεν γίνεται να ξεχάσει τη συγκλονιστική σκηνή με τους μουσικούς που επιλέγουν να μείνουν πιστοί στη μελωδία τους μέχρι την στιγμή που το πλοίο βυθίστηκε. Η συγκεκριμένη σκηνή γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική όταν μάθει κανείς πως πρόκειται για αληθινό γεγονός.


  • 03. Το να επιζήσει κανείς από το τραγικό συμβάν μόνο εύκολο δεν ήταν, ιδιαίτερα αν ήταν άντρας μια και στις λέμβους επιβιβάζονταν μόνο γυναικόπαιδα. Ο μοναδικός Ιάπωνας επιζώντας, ονόματι Masabumi Hosono, αντί να επιστρέψει χαρούμενος στη χώρα του, έχασε τη δουλειά του επειδή θεωρήθηκε δειλός που δεν πέθανε με τους υπόλοιπους νεκρούς. Ακόμα και όταν πέθανε η οικογένειά του είχε κολλημένη τη ρετσινιά του δειλού.



  • 04. Το δράμα για όσους επέζησαν της τραγωδίας δεν σταμάτησε στο ναυάγιο. Οι επιζήσαντες χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους συγγενείς τους από τη σωσίβια λέμβο. Φημολογείται ότι κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του τη μία και μόνη λέξη που είχε νόημα: «Safe (Σώος)».



  • 05. Μια δυσάρεστη είδηση για τους φιλόζωους (και όχι μόνο φυσικά): Πάνω στο πλοίο μαζί με τα αφεντικά τους βρίσκονταν εννέα σκυλιά συνολικά. Μόνο τα δύο διασώθηκαν: ένα πομεράνιαν και ένα πεκινουά.



  • 06. Μια πράξη άξια θαυμασμού: Κανείς από το προσωπικό των μηχανικών δεν επέζησε καθώς έμειναν πίσω για να κρατήσουν το πλοίο σε πορεία, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για το πλήρωμα. 707 άτομα διασώθηκαν από την ηρωική τους πράξη.



  • 07. Το ταξίδι του μέλιτος αποτελεί τη μεγάλη αφετηρία ενός ζευγαριού μετά το γάμο. Γύρω στους 26 νεόνυμφους αποφάσισαν το πρώτο τους ταξίδι να είναι πάνω στον Τιτανικό. Άγνωστο παραμένει το πόσα από αυτά κατάφεραν να συνεχίσουν ζωντανοί το «ταξίδι» τους.



  • 08. Πριν να πάρει πορεία προς τη Νέα Υόρκη, ο Τιτανικός έκανε δύο στάσεις μετά την αποχώρηση από το Σαουθάμπτον – σε Σερμπούργκ της βόρειας Γαλλίας και Κουίνσταουν στην Ιρλανδία. Προκαλεί δέος μόνο και μόνο η σκέψη ότι αυτή είναι η τελευταία αυθεντική φωτογραφία του πλοίου πριν βυθιστεί.


  • Τετάρτη 10 Απριλίου - Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.
  • Κυριακή 14 Απριλίου - Ο Τιτανικός χτυπάει σε παγόβουνο στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
  • Δευτέρα 15 Απριλίου - Βύθιση του Τιτανικού: το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 2:20 το πρωί, δύο ώρες και σαράντα λεπτά μετά την πρόσκρουση σε παγόβουνο. Επιβίωσαν μόνο 710 από τους 2.224 επιβαίνοντες.
  • Πέμπτη 18 Απριλίου - Το RMS Carpathia φέρνει 705 επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Good Vibes Only

Καλό Πάσχα σε διάφορες γλώσσε

Ελληνικά: Καλό Πάσχα Αγγλικά: happy easter Γερμανικά: Frohe Ostern Ιταλικά: Buona Pasqua Γαλλικά: Joyeuses Pâques Ισπανικά: Feliz Pascua Πορ...