Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Γιάννης Πουλόπουλος

Ο Γιάννης Πουλόπουλος (29 Ιουνίου 1941 - 23 Αυγούστου 2020) ήταν Έλληνας τραγουδιστήςσυνθέτης και στιχουργός.
Γιάννης Πουλόπουλος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΙωάννης Πουλόπουλος
27 Ιουνίου 1941
Καρδαμύλη Μάνης
Θάνατος23 Αυγούστου 2020 (79 ετών)
Χαϊδάρι Αττικής
Αιτία θανάτουΚαρδιακή ανεπάρκεια
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδιστής
Οικογένεια
Τέκνα1

Βιογραφία

Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στην περιοχή της Μάνης. Οι γονείς του, μεσσηνιακής καταγωγής, κατοικούσαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου και ύστερα μετακόμισαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα και μεγαλώνει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρό αδερφό του Βασίλη.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι. Παρακινημένος από τους φίλους του, που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στις φωνητικές του ικανότητες, πήγαινε στην εταιρεία Columbia το 1962 κάνοντας προσπάθειες για να πει κάποια τραγούδια που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεισε κάποιο ραντεβού. Ο Γιάννης Πουλόπουλος συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ' όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεος και στον Ατρόμητο. Την ίδια χρονική περίοδο φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή ΝΤΗΖΕΛ, με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. Έτσι μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Δαλιάνη, με τον τίτλο "Κορμί μου πονεμένο". Στην πίσω πλευρά του δίσκου 45 στροφών θα έμπαινε το τραγούδι "Στο άδειο προσκεφάλι", που όμως τελικά το πήρε επί πληρωμή ο Στέλιος Καζαντζίδης από τον συνθέτη. Τελικά το τραγούδι δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα στην Columbia. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι ο Πουλόπουλος ακόμα ήταν ανήλικος και απαγορευόταν να εκδοθεί δίσκος με το αναγραφόμενο τραγούδι. Το δεύτερο τραγούδι ήταν ένα συρτοτσιφτετέλι του Πάνου Πέτσα με τίτλο "Δως μου την καρδιά μου πίσω". Κυκλοφορεί σε 45άρι και στην πίσω πλευρά είχε ένα "μπαγιό" του ίδιου του συνθέτη με την Πόλυ Πάνου και τη Βούλα Γκίκα, με τίτλο "Γεννήθηκα να σε αγαπώ". Εκείνη την περίοδο η Columbia, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα.

Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τότε ο Γιάννης Πουλόπουλος διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: το "Μάνα μου και Παναγιά" και το "Παράπονο". Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: "Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή", και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης του δίνει να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η γειτονιά των αγγέλων, που εκείνη τη χρονιά (1963) ανεβαίνει στο θέατρο Ρεξ από τον θίασο Τζένης Καρέζη–Νίκου Κούρκουλου. Τα τραγούδια αυτά ήταν τα "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", "Δόξα τω Θεώ" και "Το ψωμί είναι στο τραπέζι". Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος, τα οποία αργότερα θα δισκογραφήσει στην ίδια εταιρεία και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Εκείνη την περίοδο ηχογραφεί το ένα και μοναδικό τραγούδι με τον Σταύρο Ξαρχάκο, το "Πρωινό τραγούδι", σε στίχους Νίκου Γκάτσου, το οποίο επίσης δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα και το 1963 συμπεριλαμβάνεται στο διπλό LP Χρυσές επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο χειμώνας του 1963 τον βρίσκει να τραγουδά στο κέντρο Ξημερώματα, στα Άνω Πατήσια, μαζί με την Καίτη Γκρέυ, τον Γιάννη Αγγέλου στο μπουζούκι και τον Γιάννη Μπουρνέλη ως κονφερασιέ. Στην συνέχεια, απομακρύνεται από την Columbia, εξαιτίας του Γρήγορη Μπιθικώτση, ο οποίος έθεσε βέτο στην εταιρεία και στους αδελφούς Λαμπρόπουλους, ότι αυτόν δεν τον ήθελε εκεί. Το 1964 κατατάσσεται φαντάρος και απολύεται το 1966.

Η συνέχεια βρίσκει τον Γιάννη Πουλόπουλο να τραγουδάει σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα (Το στέκι του Γιάννη, Ταβάνια, κ.ά.) Στη Λύρα ηχογραφεί ξανά τα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα δώδεκα του ίδιου συνθέτη, όπως τα "Βράχο βράχο τον καημό μου", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Καημός" κ.ά.

Το 1965 τραγουδάει τέσσερα τραγούδια του τότε πρωτοεμφανιζόμενου Μάνου Λοΐζου, ενώ το 1966 θα τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση το "Ακορντεόν", στην ταινία μικρού μήκους Αθήνα, πόλη χαμόγελο, σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Λιαρόπουλου για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", του επίσης τότε πρωτοεμφανιζόμενου Σταύρου Κουγιουμτζή.

Το 1966 τραγουδά σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Μαρία Φαραντούρη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Μητροπάνο. Την ίδια χρονιά μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν σωρηδόν και εμφανίζεται για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές ταινίες: Οι στιγματισμένοι (1966), με τον Γιώργο Φούντα και τη Μάρω Κοντού, όπου τραγουδάει μαζί με την Ελένη Κλάδη το "Πολύ αργά" και το "Σ' αγαπώ"· Ο τετραπέρατος (1966), με τον Κώστα Χατζηχρήστο, όπου ερμηνεύει το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού "Στον Πειραιά, στον Πειραιά"· Εκείνος κι εκείνη (1966), με τη Τζένη Καρέζη και τον Φαίδωνα Γεωργίτση, όπου τραγουδάει τη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ξεγυμνώστε τα σπαθιά".

Ο Γιάννης Πουλόπουλος και το Νέο Κύμα

Είναι όμως η εποχή του Νέου Κύματος, το οποίο ο Γιάννης Πουλόπουλος ακολουθεί. Γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια, όπως το "Θά 'θελα νά 'χα", που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό (συμμετέχει στην Ανθολογία και στην Ανθολογία Β', ερμηνεύοντας αριστουργηματικά το "Παιδί μου ώρα σου καλή" σε ποίηση Γεώργιου Βιζυηνού), με τον Δήμο Μούτση ("Το κορίτσι μου στ' άστρα"), με τον Κυριάκο Σφέτσα και με τον Νίκο Μαμαγκάκη ("Άνθη" και "Πέτρινα λουλούδια", σε στίχους Βασίλη Βασιλικού).

Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Μίμη Πλέσσα και η εμφάνισή του στον κινηματογράφο

Το 1966 έρχεται σε επαφή με τον Μίμης Πλέσσας, μια συνεργασία που άφησε εποχή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία μιούζικαλ Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966). Ακολούθησαν οι ταινίες: Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967), Μια κυρία στα μπουζούκια (1968), Ο ψεύτης (1968), Γοργόνες και μάγκες (1968), Ο μικρός δραπέτης (1968), Η Παριζιάνα (1969), Η ωραία του κουρέα (1969), Η θεία μου η χίπισσα (1970) κ.ά.

Άλλες εμφανίσεις την περίοδο 1967–1970

Το 1967 εμφανίστηκε στο Χρυσό Βαρέλι, στις Τζιτζιφιές, πλάι στη Μαρινέλλα (Κυριακή Παπαδοπούλου), τον Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλο, τη Δούκισσα Φωταρά, τον Στράτο Διονυσίου και τη Μπέμπα Μπλανς Αγγελική Κωνσταντοπούλου. Κατόπιν, αποφάσισε με την Μαρινέλλα να εμφανιστούν στη Νεράιδα, για τις επόμενες δύο σεζόν (1968–1969) με εκπληκτική επιτυχία. Το 1968 διοργανώνεται στην Αθήνα η 1η Ολυμπιάς Τραγουδιού, όπου ερμηνεύει το τραγούδι "Μα τώρα, αγάπη μου", του Μίμης Πλέσσας.

Ο δρόμος (δίσκος)

Το 1969 είναι μια σημαδιακή χρονιά. Ο δρόμος, άλμπουμ των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, θα γίνει αμέσως ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος—παρά την απαγόρευση μετάδοσής του από το τότε μονοπώλιο του ΕΙΡ/ΕΙΡΤ—και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα γίνει το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, φτάνοντας τα 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς άλλος ελληνικός δίσκος δεν έχει πλησιάσει. Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στον δίσκο Οι ώρες, των Λίνου Κόκοτου και Άκου Δασκαλόπουλου.

Μετά τον Δρόμο

Μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία του Δρόμου, ο Πουλόπουλος, μέσα από τα τραγούδια και τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, γίνεται το μεγαλύτερο όνομα του ελληνικού τραγουδιού, ο "χρυσός ερμηνευτής", χαρακτηρισμό που αποδεικνύει και μια δημοσκόπηση του 1970 σε περιοδικό της εποχής, σχετική με τη δημοσιότητα και απήχηση των τραγουδιστών, στην οποία κατατάχθηκε πρώτος ανάμεσα σε πολλά άλλα μεγάλα ονόματα. Ενώ άλλες δισκογραφικές εταιρείες προσπαθούν να τον προσελκύσουν, ο Αλέκος Πατσιφάς βρίσκει τρόπο να τον κρατήσει στη Λύρα. Ξέροντας την επιθυμία του τραγουδιστή να βρίσκεται συνέχεια στο στούντιο, τον βάζει να ηχογραφεί διαρκώς τραγούδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1969–71 ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά σε δέκα μεγάλους δίσκους 33 στροφών και σε αρκετούς μικρούς 45 στροφών. Όταν, σε συνέντευξή του το 1987, ρωτήθηκε αν έχει κάνει λάθη στην καριέρα του, θα αναφέρει την έκδοση των δέκα δίσκων που κυκλοφόρησαν μέσα σε δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι περιέχουν μερικά από τα κλασσικά (όπως τα χαρακτήρισε) τραγούδια του. Στους δέκα αυτούς δίσκους υπάρχουν εξαίσια δείγματα της φωνής του και υπέροχες ερμηνείες τραγουδιών βασισμένων σε στίχους ποιημάτων του Λόρκα και του Νερούδα (Εμιλιάνο Ζαπάτα), του Γιάννη Γλέζου, στην Ερωφίλη του Νίκου Μαμαγκάκη, στη "Γύφτισσα μέρα" του Γιώργου Κοντογιώργου και στη "Μαρία" του Νίκου Σκέμπρη (Λαβράνου) και την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί δίσκο με τον επιστήθιο φίλο του τον Γιώργο Ζαμπέτα, το "Μουσικόραμα". Κατά την περίοδο 1971-73, συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Όμηρο Ευστρατιάδη, ντύνοντας κάποιες ταινίες του με μουσική και στίχο. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο δίνει 1 τραγούδι στην Ελένη Ανουσάκη με τίτλο «Μη μου ζητάς» για τις ανάγκες της ταινίας «Αδιέξοδο» (1971), καθώς και 1 τραγούδι στην Ελένη Ροδά και 2 στην Καίτη Χωματά. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη, τραγουδά το «It was a very good year» του Frank Sinatra, ηχογράφηση η οποία δεν κυκλοφόρησε. Λίγο πριν την έκδοση αυτού του δίσκου, μόλις πρόλαβε την σύλληψη από τα όργανα της χούντας, μιας και το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα "Πάμε για ύπνο Κατερίνα", θεωρήθηκε αντιστασιακό. Κατέφυγε τότε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Βέβαια προϋπήρχε και ο δίσκος "Μίλα μου για τη λευτεριά" των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, που όλα τα τραγούδια - εκτός από ένα - είχαν απαγορευτεί από το καθεστώς της επταετίας.

Το 1973 τραγουδάει σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα στο "Θάλασσα πικροθάλασσα" και το 1975 ερμηνεύει τα "12 ρεμπέτικα", ένα είδος τραγουδιού που αποδεικνύει πια πως ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι ένας τραγουδιστής μοναδικός, που άνετα μπορεί να κινηθεί σε όλα τα είδη του Ελληνικού τραγουδιού. Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος του στη Λύρα.

Μετά την αποχώρησή του από τη Λύρα

Μετά την αποχώρησή του από τη Λύρα, ηχογραφεί κάποιους δίσκους στη Μίνως- οι οποίοι γίνονται αμέσως χρυσοί- με ελαφρολαϊκά και με διασκευασμένες ξένες επιτυχίες, όπως το "Αγάπα με".

Όλα αυτά τα χρόνια η Λύρα δεν έπαψε να επανεκδίδει τραγούδια που είχε πει, κυρίως τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών. Στο διάστημα 1977-89 συνεργάζεται και πάλι με τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Κριμιζάκη, ενώ το 1982 σε ένα δίσκο που έγινε χρυσός, τραγούδησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τραγούδια του "Νέου Κύματος" σε δεύτερη εκτέλεση (πιάνο -επιμέλεια ορχήστρας ο Γιάννης Σπανός). Στην εταιρία Μίνως μένει ως το 1989, έχοντας 11 χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του εκεί. Την εποχή εκείνη, ο χρυσός αντιστοιχούσε σε 60.000 πωλήσεις και ο πλατινένιος σε 100.000. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίοι δίσκοι έγιναν πλατινένιοι μετά την αποχώρησή του από τη Μίνως. Το 1983 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Γης», ενώ δεν σταματά να ασχολείται και με τη ζωγραφική, που όπως είχε δηλώσει, ήταν κάτι που τον ξεκούραζε. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με τη μέλλουσα γυναίκα του Μπέττυ και το 1985 γίνεται ο γάμος τους. Στις 15 Μαΐου 1991 γεννιέται η κόρη του, Αλεξάνδρα.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος εκτός δισκογραφίας

Ακολουθούν δύο δίσκοι και ένας τρίτος με μια συμμετοχή, στην Polygram μεταξύ 1990-92. Για ένα διάστημα 5 χρόνων μένει οικειοθελώς εκτός δισκογραφίας (φυσικά συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε μεγάλα κέντρα).

Συνεργασία πάλι με τη Λύρα και αποχώρηση του τραγουδιστή από το χώρο του τραγουδιού

Το 1997 ο Πουλόπουλος αρχίζει μια καινούργια συνεργασία με τη Λύρα, μετά από 22 χρόνια, με το δίσκο "Του τραγουδιού το βλέμμα", σε μουσική Αντώνη Στεφανίδη. Δίσκος που γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία. Στο δίσκο αυτό υπάρχει και μια μεγάλη έκπληξη. Ο Γιάννης Πουλόπουλος ανέδειξε δύο δικά του παλιά τραγούδια από τα τέσσερα συνολικά που είπε σε κινηματογραφικές ταινίες γύρω στα 1972 - 1973 και ήταν άγνωστα, αλλά και δεν είχαν μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει. Τα τραγούδια αυτά το "Πάλι μεθυσμένος" και το "Αφού μου έφυγες εσύ", ξανατραγουδάει στον καινούργιο του δίσκο. Το 1998, κυκλοφορεί σε cd η ζωντανή του εμφάνιση στην Πύλη Αξιού –πρόκειται για την μόνη του δισκογραφική δουλειά με περιεχόμενο από εμφάνισή του-, εμφάνιση η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί και την τελευταία του. Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Στα Όνειρά Μου Περπατώ», με τον οποίο αποφασίζει να απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα. Σε ορισμένες συνεντεύξεις της εποχής δηλώνει πως η νύχτα, έτσι όπως έχει ευτελιστεί, δεν είναι πια γι’ αυτόν και δηλώνει την απομάκρυνση του από τις βραδινές εμφανίσεις και, εν γένει, τα μουσικά δρώμενα. Το 2005 κυκλοφορεί σε περιορισμένες εκδόσεις ένας δίσκος 10 ιντσών, με τίτλο «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ» με 10 τραγούδια, ενώ στο διάστημα αυτό οι επανεκδόσεις τραγουδιών, και από τη Lyra και από τη Minos, διαδέχονται η μία την άλλη. Τα τελευταία χρόνια ήταν αφοσιωμένος στην οικογένεια του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο Τετράδιο (1971) και Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας (1983), στις οποίες βλέπουμε και μια άλλη πτυχή του καλλιτέχνη, η οποία φωτίζει δικά του άγνωστα τοπία και κάποιες ουσιαστικές πλευρές του σκεπτόμενου Γιάννη. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία, έχοντας αποκτήσει μερικές γνώσεις από τον φίλο του, τραγουδιστή και ζωγράφο, Σταύρο Πασπαράκη. Έτσι, γεμάτος ταμπεραμέντο και οξυδέρκεια, κατοχυρώνει τις εμπειρίες του σε μια πλατιά εκφραστική καλλιτεχνική γκάμα.

Δισκογραφία

  • 1963 Η γειτονιά των αγγέλων (Μίκη Θεοδωράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη) (OST) | His Master's Voice
  • 1964 Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Θεοδωράκη (Μίκη Θεοδωράκη) (συλλογή, δίσκος 10") | Lyra
  • 1965 Λαϊκά τραγούδια–The best of bouzoukia (συλλογή) | Lyra
  • 1965 Στον γαλανό ελληνικό ουρανό | Lyra
  • 1965 Το Νέο Κύμα–2 | Lyra
  • 1965 Τα ωραιότερα τραγούδια | Lyra
  • 1966 Το Νέο Κύμα–3 | Lyra
  • 1967 Γιάννης Πουλόπουλος–1 | Lyra
  • 1967 Γιάννης Πουλόπουλος–2 | Lyra
  • 1967 Οι θαλασσιές οι χάντρες (Μίμης Πλέσσας) (OST) | Lyra
  • 1967 Ανθολογία (Γιάννη Σπανού) | Lyra
  • 1967 Μια κυρία στα μπουζούκια (Μίμη Πλέσσα) (OST) | Lyra
  • 1968 Γοργόνες και μάγκες (Μίμη Πλέσσα) (OST) | Lyra
  • 1968 Ανθολογία Β' (Γιάννη Σπανού) | Lyra
  • 1968 Η Ελένη του Μάη και άλλα τραγούδια του Γιάννη Γλέζου (Γιάννη Γλέζου, Κώστα Κινδύνη) | Lyra
  • 1968 Γιάννης Πουλόπουλος–3 | Lyra
  • 1969 Η Παριζιάνα (Μίμη Πλέσσα) (OST) | Lyra
  • 1969 Ο δρόμος (Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου) | Lyra
  • 1969 Οι ώρες (Λίνου Κόκοτου, Άκου Δασκαλόπουλου, Αργύρη Βεργόπουλου) | Lyra
  • 1969 12 τραγούδια του F.G. Lorca (Γιάννη Γλέζου, Φεντερίκο Γαρθία Λόρκα, Λευτέρη Παπαδόπουλου) | Lyra
  • 1970 Γύφτισσα μέρα (Γιώργου Κοντογιώργου, Άκου Δασκαλόπουλου) | Lyra
  • 1970 Γιάννης Πουλόπουλος–4 | Lyra
  • 1970 Ερωφίλη (Νίκου Μαμάγκακη, Γεωργίου Χορτάτζη) | Lyra
  • 1970 Μέρες του καλοκαιριού (Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου) | Lyra
  • 1971 Μαρία–14 τραγούδια (Νίκου Σκέμπρη, Διονύση Τζεφρώνη) | Lyra
  • 1971 Εμιλιάνο Ζαπάτα (Γιάννη Γλέζου, Πάμπλο Νερούδα, Λευτέρη Παπαδόπουλου) | Lyra
  • 1971 Ο κήπος (Λίνου Κόκοτου, Άκου Δασκαλόπουλου) | Lyra
  • 1972 11 λαϊκά τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου (Νίκου Μαμαγκάκη, Γιάννη Ρίτσου) | Lyra
  • 1972 Ο γαλαξίας της επιτυχίας (συλλογή) | Lyra
  • 1973 The best of Yannis Poulopoulos (συλλογή 6 δίσκων) | Lyra/Aris
  • 1973 Θάλασσα πικροθάλασσα (Μίμη Πλεσσα, Κώστα Βίρβου) | Lyra
  • 1973 Μουσικόραμα Ζαμπέτα (Γιώργου Ζαμπέτα) | Lyra
  • 1973 Ο γαλαξίας της επιτυχίας 3 (συλλογή) | Lyra
  • 1974 Μίλα μου για τη λευτεριά (Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου) | Lyra
  • 1974 Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Θεοδωράκη (Μίκη Θεοδωράκη) | Lyra
  • 1975 12 ρεμπέτικα (συλλογή) | Lyra
  • 1976 Τα τραγούδια της ξενιτιάς (Γιώργου Κατσαρού, Δημήτρη Ιατρόπουλου) | Minos
  • 1977 Επιτυχίες της Minos 77 (συλλογή) | Minos
  • 1977 Τα άλλα τραγούδια (συλλογή) | Lyra
  • 1977 Αγάπα με... | Minos
  • 1978 Επιτυχίες της Minos 78 (συλλογή) | Minos
  • 1978 Ρεμπέτικα και θαλασσινά (Κώστα Βίρβου) (συλλογή) | Zodiac
  • 1978 Για σένα | Minos
  • 1979 Επιτυχίες της Minos 79 (συλλογή) | Minos
  • 1979 Το δάκρυ μας σταλιά σταλιά (συλλογή) | Lyra
  • 1979 Αν γυρίσεις αν... | Minos
  • 1980 Επιτυχίες της Minos 80 (συλλογή) | Minos
  • 1980 Δεν ξεχνιέσαι... | Minos
  • 1981 Επιτυχίες της Minos 81 (συλλογή) | Minos
  • 1981 Τα ωραιότερα τραγούδια–Εποχή 1η (Γιάννη Σπανού) (συλλογή) | Lyra
  • 1981 Εγώ για σένα τραγουδάω | Minos
  • 1982 Επιτυχίες της Minos 1982 (συλλογή) | Minos
  • 1982 Μια φορά θυμάμαι | Minos
  • 1983 Οι επιτυχίες της Minos (συλλογή) | Minos
  • 1983 Και τώρα πες μου... | Minos
  • 1983 14 τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση (Σταύρου Κουγιουμτζή) (συλλογή) | Lyra
  • 1985 Χάρτινες καρδιές (Γιάννη Σπανού, Θάνου Σοφού, Ρόνης Σοφού) | Minos
  • 1985 Ο δρόμος του Μάνου, 1962–1982 (Μάνου Λοΐζου) | Minos
  • 1985 Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο (Μίμη Πλέσσα) (συλλογή) | Lyra
  • 1986 Άλλοτε – 30 ανέκδοτες επιτυχίες του (συλλογή) | Lyra
  • 1986 Στα μεγάλα ταξίδια (Μίμη Πλέσσα, Θάνου Σοφού, Ρόνης Σοφού) | Minos
  • 1986 Για το θέατρο–No 2 (Μίμη Πλέσσα) (United)
  • 1988 Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο (συλλογή) | Minos
  • 1988 Όπου πας θα πάω | Minos
  • 1988 Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον ελληνικό κινηματογράφο (Γιάννη Μαρκόπουλου) (συλλογή) (OST) | Minos
  • 1989 Μια ζωή τραγούδια (συλλογή) (διπλός δίσκος) | Minos
  • 1990 Minos '90 (συλλογή) | Minos
  • 1990 Τραγούδια από τον κινηματογράφο (Κώστα Καπνίση) (συλλογή) | Lyra
  • 1990 Κλήσεις, Προκλήσεις, Προσκλήσεις (Αλέξης Παπαδημήτριου-Εύη Δρούτσα) (συλλογή) | Polygram
  • 1991 Γιάννης Πουλόπουλος | Polygram
  • 1991 Το 13άρι της επιτυχίας (συλλογή) | Polygram
  • 1992 Φεγγάρι Άλλου Ουρανού | Polygram
  • 1993 Οι Μεγάλες Επιτυχίες (συλλογή) | Lyra
  • 1993 Το Άλλο Νέο Κύμα (συλλογή) | Lyra
  • 1993 Το Άλλο Νέο Κύμα 2 (συλλογή) | Lyra
  • 1994 Οι Μεγάλες Επιτυχίες 2 (συλλογή) | Lyra
  • 1995 Οι Μεγάλες Επιτυχίες 3 (συλλογή) | Lyra
  • 1996 Οι Μεγάλες Επιτυχίες 4 (συλλογή) | Lyra
  • 1996 Οι Συνθέτες Και Οι Επιτυχίες Τους (Γιάννη Σπανού) (συλλογή) | Minos
  • 1996 Γιάννης Πουλόπουλος (συλλογή) | Lyra
  • 1997 Του Τραγουδιού Το Βλέμμα | Lyra
  • 1998 Ζωντανή Επαφή (Ζωντανή Ηχογράφηση) | Lyra
  • 1998 Τα Μεγάλα Τραγούδια (συλλογή) | Minos-EMI
  • 1999 Στα όνειρα μου περπατώ | Lyra
  • 2005 Τα χρυσά κινηματογραφικά (συλλογή) (δίσκος 10") | Lyra

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του μεγάλου ερμηνευτή

 Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του μεγάλου ερμηνευτή

Γιάννης Πουλόπουλος: Θλίψη στο πανελλήνιο - Σε ηλικία 79 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας ο ερμηνευτής του πιο εμπορικού δίσκου όλων των εποχών

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Πουλόπουλος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα.
Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ χθες πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα.

Η καρδιά του σύμφωνα με πληροφορίες δεν άντεξε άλλο, επιβαρυμένη και αυτή από τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε αυτή η εμβληματική φωνή.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στην περιοχή της Μάνης. 

Οι γονείς του, μεσσηνιακής καταγωγής, κατοικούσαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου και ύστερα μετακόμισαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. 

Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα και μεγαλώνει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρό αδερφό του Βασίλη.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι. 

Παρακινημένος από τους φίλους του, που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στις φωνητικές του ικανότητες, πήγαινε στην εταιρεία Columbia το 1962 κάνοντας προσπάθειες για να πει κάποια τραγούδια που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεισε κάποιο ραντεβού. 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ' όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο

Την ίδια χρονική περίοδο φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή ΝΤΗΖΕΛ, με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. 

Έτσι μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Δαλιάνη, με τον τίτλο "Κορμί μου πονεμένο".

Στην πίσω πλευρά του δίσκου 45 στροφών θα έμπαινε το τραγούδι "Στο άδειο προσκεφάλι", που όμως τελικά το πήρε επί πληρωμή ο Στέλιος Καζαντζίδης από τον συνθέτη. 

Τελικά το τραγούδι δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα στην Columbia. 

Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι ο Πουλόπουλος ακόμα ήταν ανήλικος και απαγορευόταν να εκδοθεί δίσκος με το αναγραφόμενο τραγούδι. 

Το δεύτερο τραγούδι ήταν ένα συρτοτσιφτετέλι του Πάνου Πετσά με τίτλο "Δως μου την καρδιά μου πίσω". 

Κυκλοφορεί σε 45άρι και στην πίσω πλευρά είχε ένα "μπαγιό" του ίδιου του συνθέτη με την Πόλυ Πάνου και τη Βούλα Γκίκα, με τίτλο "Γεννήθηκα να σε αγαπώ". 

Εκείνη την περίοδο η Columbia, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα.

Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τότε ο Γιάννης Πουλόπουλος διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: το "Μάνα μου και Παναγιά" και το "Παράπονο". 

Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: "Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή", και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης του δίνει να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

Η γειτονιά των αγγέλων, που εκείνη τη χρονιά (1963) ανεβαίνει στο θέατρο Ρεξ από τον θίασο Τζένης Καρέζη–Νίκου Κούρκουλου. 

Τα τραγούδια αυτά ήταν τα "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", "Δόξα τω Θεώ" και "Το ψωμί είναι στο τραπέζι". 

Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος, τα οποία αργότερα θα δισκογραφήσει στην ίδια εταιρεία και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. 

Εκείνη την περίοδο ηχογραφεί το ένα και μοναδικό τραγούδι με τον Σταύρο Ξαρχάκο, το "Πρωινό τραγούδι", σε στίχους Νίκου Γκάτσου, το οποίο επίσης δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα και το 1963 συμπεριλαμβάνεται στο διπλό LP Χρυσές επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου. 

Ο χειμώνας του 1963 τον βρίσκει να τραγουδά στο κέντρο Ξημερώματα, στα Άνω Πατήσια, μαζί με την Καίτη Γκρέυ, τον Γιάννη Αγγέλου στο μπουζούκι και τον Γιάννη Μπουρνέλη ως κονφερασιέ. 

Στην συνέχεια, απομακρύνεται από την Columbia, εξαιτίας του Γρήγορη Μπιθικώτση, ο οποίος έθεσε βέτο στην εταιρεία και στους αδελφούς Λαμπρόπουλους, ότι αυτόν δεν τον ήθελε εκεί. 

Το 1964 κατατάσσεται φαντάρος και απολύεται το 1966.

Η συνέχεια βρίσκει τον Γιάννη Πουλόπουλο να τραγουδάει σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα (Το στέκι του Γιάννη, Ταβάνια, κ.ά.) 

Στη Λύρα ηχογραφεί ξανά τα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα δώδεκα του ίδιου συνθέτη, όπως τα "Βράχο βράχο τον καημό μου", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Καημός" κ.ά.

Το 1965 τραγουδάει τέσσερα τραγούδια του τότε πρωτοεμφανιζόμενου Μάνου Λοΐζος, ενώ το 1966 θα τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση το "Ακορντεόν", στην ταινία μικρού μήκους Αθήνα, πόλη χαμόγελο, σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Λιαρόπουλου για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", του επίσης τότε πρωτοεμφανιζόμενου Σταύρου Κουγιουμτζή.

Το 1966 τραγουδά σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τον Γρηγόρης Μπιθικώτση, τη Μαρία Φαραντούρη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Μητροπάνο. 

Την ίδια χρονιά μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν σωρηδόν και εμφανίζεται για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές ταινίες: 

Οι στιγματισμένοι (1966), με τον Γιώργο Φούντα και τη Μάρω Κοντού, όπου τραγουδάει μαζί με την Ελένη Κλάδη το "Πολύ αργά" και το "Σ' αγαπώ"· Ο τετραπέρατος (1966), με τον Κώστα Χατζηχρήστο, όπου ερμηνεύει το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού "Στον Πειραιά, στον Πειραιά"· Εκείνος κι εκείνη (1966), με τη Τζένη Καρέζη και τον Φαίδων Γεωργίτση, όπου τραγουδάει τη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ξεγυμνώστε τα σπαθιά".

Το 1969 είναι μια σημαδιακή χρονιά. Ο δρόμος, άλμπουμ των Μίμης Πλέσσας και Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, θα γίνει αμέσως ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος—παρά την απαγόρευση μετάδοσής του από το τότε μονοπώλιο του ΕΙΡ/ΕΙΡΤ—και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα γίνει το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, φτάνοντας τα 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς άλλος ελληνικός δίσκος δεν έχει πλησιάσει. Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στον δίσκο Οι ώρες, των Λίνου Κόκοτου και Άκου Δασκαλόπουλου.

Μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία του Δρόμου, ο Πουλόπουλος, μέσα από τα τραγούδια και τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, γίνεται το μεγαλύτερο όνομα του ελληνικού τραγουδιού, ο "χρυσός ερμηνευτής", χαρακτηρισμό που αποδεικνύει και μια δημοσκόπηση του 1970 σε περιοδικό της εποχής, σχετική με τη δημοσιότητα και απήχηση των τραγουδιστών, στην οποία κατατάχθηκε πρώτος ανάμεσα σε πολλά άλλα μεγάλα ονόματα. Ενώ άλλες δισκογραφικές εταιρείες προσπαθούν να τον προσελκύσουν, ο Αλέκος Πατσιφάς βρίσκει τρόπο να τον κρατήσει στη Λύρα. 

Ξέροντας την επιθυμία του τραγουδιστή να βρίσκεται συνέχεια στο στούντιο, τον βάζει να ηχογραφεί διαρκώς τραγούδια. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1969–1971 ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά σε δέκα μεγάλους δίσκους 33 στροφών και σε αρκετούς μικρούς 45 στροφών. 

Όταν, σε συνέντευξή του το 1987, ρωτήθηκε αν έχει κάνει λάθη στην καριέρα του, θα αναφέρει την έκδοση των δέκα δίσκων που κυκλοφόρησαν μέσα σε δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι περιέχουν μερικά από τα "κλασσικά" (όπως τα χαρακτήρισε) τραγούδια του. 

Στους δέκα αυτούς δίσκους υπάρχουν εξαίσια δείγματα της φωνής του και υπέροχες ερμηνείες τραγουδιών βασισμένων σε στίχους ποιημάτων του Λόρκα και του Νερού δα (Εμιλιάνο Ζαπάτα), του Γιάννη Γλέζος, στην Ερωφίλη του Νίκου Μαμαγκάκης, στη "Γύφτισσα μέρα" του Γιώργου Κοντογιώργη και στη "Μαρία" του Νίκου Σκέμπρη (Λαβράνου) και την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί δίσκο με τον επιστήθιο φίλο του τον Γιώργο Ζαμπέτα, το "Μουσικόραμα". 

Κατά την περίοδο 1971-73, συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Όμηρο Ευστρατιάδη, ντύνοντας κάποιες ταινίες του με μουσική και στίχο. 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο δίνει 1 τραγούδι στην Ελένη Ανουσάκη με τίτλο «Μη μου ζητάς» για τις ανάγκες της ταινίας «Αδιέξοδο» (1971), καθώς και 1 τραγούδι στην Ελένη Ροδά και 2 στην Καίτη Χωματά. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη, τραγουδά το «It was a very good year» του Frank Sinatra, ηχογράφηση η οποία δεν κυκλοφόρησε. 

Λίγο πριν την έκδοση αυτού του δίσκου, μόλις πρόλαβε την σύλληψη από τα όργανα της χούντας, μιας και το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα "Πάμε για ύπνο Κατερίνα", θεωρήθηκε αντιστασιακό. Κατέφυγε τότε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Βέβαια προϋπήρχε και ο δίσκος "Μίλα μου για τη λευτεριά" των Μίμης Πλέσσας - Λευτέρη Παπαδόπουλου, που όλα τα τραγούδια - εκτός από ένα - είχαν απαγορευτεί από το καθεστώς της επταετίας.

Το 1973 τραγουδάει σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμης Πλέσσας στο "Θάλασσα πικροθάλασσα" και το 1975 ερμηνεύει τα "12 ρεμπέτικα", ένα είδος τραγουδιού που αποδεικνύει πια πως ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι ένας τραγουδιστής μοναδικός, που άνετα μπορεί να κινηθεί σε όλα τα είδη του Ελληνικού τραγουδιού. Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος του στη Λύρα.



Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Χάνα Μοντάνα: Η ταινία

Χάνα Μοντάνα: Η ταινία (Αγγλ. Hannah Montana: The Movie) είναι μια μουσική κωμική ταινία αμερικάνικης παραγωγής 2009, βασισμένη στην νεανική σειρά του Disney ChannelΧάνα Μοντάνα, σε σκηνοθεσία Πίτερ Τσελσομ και σενάριο Ντάνιελ Μπέρεντσεν και Μάικλ Πόριες. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 10 Απριλίου 2009, ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 18 Ιουνίου 2009.

Διανομή

ΗθοποιόςΡόλος
Μάιλι ΣάιρουςΜάιλι Στιούαρτ / Χάνα Μοντάνα
Μπίλι Ρέι ΣάιρουςΡόμπι Ρέι Στιούαρτ
Έμιλι ΟσμέντΛίλι Τράσκοτ
Τζέισον ΊρλςΤζάκσον Στιούαρτ
Μίτσελ ΜούσοΌλιβερ Όκεν
Λούκας ΤιλΤράβις Μπρόντι
Βανέσα ΓουίλιαμςΒίτα
Μάργκο ΜάρτιντεϊλΡούμπι
Πίτερ ΓκανΌσγουαλντ Γκράνγκερ
Μελόρα ΧάρντινΛορελάι
Τζέιρντ ΚάρτερΝτέρικ
Μόισες ΆριαςΡίκο
Ρέιτσελ ΓουντςΦίμπι Γκράνγκερ
Νατάλια ΝτάιερΚλαρίσα Γκράνγκερ

Βραβεία

Η ταινία έχει αποσπάσει 5 βραβεία (μεταξύ τους-1 βραβείο MTV Movie Awards, 3 βραβεία Teen Choice Awards και 1 βραβείο Peoples Choice Awards) ενώ ήταν υποψήφιο 9 φορές σε διαφορετικές κατηγορίες και βραβεύσεις.


Χάνα Μοντάνα: Η ταινία
Hannahmontana movie.jpg
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Τσελσομ
ΣενάριοΝτάνιελ Μπέρεντσεν
Μάικλ Πόριες
Βασισμένο σεΧάνα Μοντάνα
ΠρωταγωνιστέςΜάιλι Σάιρους
Έμιλυ Οσμέντ
Μίτσελ Μούσσο
Τζέισον Ίρλς
Μπίλυ Ρέϊ Σάϊρους
Λούκας Τιλ
Βανέσα Γουίλιαμς
Μελόρα Χάρντιν
ΦωτογραφίαDavid Hennings
ΜοντάζDavid Moritz
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures και Millar/Gough Ink
Πρώτη προβολή10 Απριλίου 2009
Διάρκεια102 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Χάνα Μοντάνα

Η Χάνα Μοντάνα (αγγλικάHannah Montana) είναι μια πολυβραβευμένη αμερικάνικη νεανική σειρά του Disney Channel, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου 2006 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011, σε τέσσερις σεζόν.

Δημιουργήθηκε από τους Μάικλ Πόρις, Ριτς Κόρελ και Μπάρι Ο' Μπράιαν ενώ αποτελεί παραγωγή της εταιρίας It's a Laugh Productions.

Η σειρά επικεντρώνεται σε ένα έφηβο κορίτσι που έχει διπλή ζωή. Την ημέρα είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι που ονομάζεται Μάιλι Στιούαρτ και το βράδυ γίνεται μια διάσημη τραγουδίστρια ονόματι Χάνα Μοντάνα, κρατώντας κρυφή την ταυτότητά της. Στη ζωή της Μάιλι υπάρχουν επίσης ο αδελφός της, Τζάκσον, ο πατέρας τους, Ρόμπι Ρέι, οι κολλητοί της Λίλι και Όλιβερ αλλά και το αφεντικό του Τζάκσον, Ρίκο.

Λόγω της επιτυχίας που σημείωσε η σειρά, τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε και ταινία με την ονομασία Χάνα Μοντάνα: Η ταινία (Hannah Montana: The Movie).

Το θεματικό τραγούδι των τίτλων "The Best Of Both Worlds" ερμήνευσε η Μάιλι Σάιρους.

Πλοκή

Η έφηβη Μάιλι Στιούαρτ ζει μια διπλή ζωή ως συνηθισμένη μαθήτρια την ημέρα και διάσημη τραγουδίστρια τη νύχτα. Μένει στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια με τον πατέρα της, Ρόμπι Ρέι, ο οποίος είναι τραγουδιστής & στιχουργός της country μουσικής αλλά και τον μεγαλύτερο αδελφό της, Τζάκσον, αφού η μητέρα τους έχει πεθάνει. Στη ζωή της υπάρχουν οι δύο καλύτεροι φίλοι της, Λίλι Τράσκοτ και Όλιβερ Όκεν, οι οποίοι αρχικά δεν γνώριζαν το μυστικό της αλλά στην πορεία αποκτούν διπλά ονόματα τη νύχτα ως Λόλα Λουφτάνγκ και Μάικλ Στάντλεϊ αντίστοιχα. Επίσης, συχνά εμφανίζεται και το αφεντικό του Τζάκσον, Ρίκο Σουάβ, ο οποίος εργάζεται σε ένα μαγαζί στην παραλία.

Η Μάιλι πρέπει να κρατήσει μυστική τη διάσημη ταυτότητά της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σχολικές εργασίες, τις εφηβικές αγάπες, και την αλήθεια απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις τα καταφέρνει, παραμένοντας πραγματικά ξεχωριστή.

Διανομή

ΗθοποιόςΡόλος
Μάιλι ΣάιρουςΜάιλι Στιούαρτ / Χάνα Μοντάνα
Έμιλι ΟσμέντΛίλι Τράσκοτ / Λόλα Λουφτάνγκ
Μίτσελ ΜούσοΌλιβερ Όκεν / Μάικλ Στάντλεϊ
Τζέισον ΊαρλςΤζάκσον Στιούαρτ
Μπίλι Ρέι ΣάιρουςΡόμπι Ρέι Στιούαρτ
Μόιζες ΆριαςΡίκο Σουάβ

Παραγωγή

Αρχικά, τα ονόματα της κεντρικής ηρωίδας ήταν Ζόι Στιούαρτ (αντί για Μάιλι Στιούαρτ) και Άννα Καμπάνα (αντί για Χάνα Μοντάνα) ενώ η σειρά θα λεγόταν "Η Μυστική Ζωή της Ζόι Στιούαρτ / Άννα Καμπάνα" (The Secret Life of Zoe Stewart / Anna Cabana).

Έπειτα, το όνομα άλλαξε σε Κλόι Στιούαρτ και το όνομα του Alter-ego της σε Χάνα Μοντάνα κι η σειρά θα λεγόταν "Η Μυστική Ζωή της Κλόι Στιούαρτ / Χάνα Μοντάνα" (The Secret Life of Chloe Stewart/Hannah Montana). Όταν όμως η Μάιλι Σάιρους πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο το όνομα της ηρωίδας άλλαξε σε Μάιλι Στιούαρτ και ο τίτλος της σειράς σε Χάνα Μοντάνα.

Η Μάιλι Σάιρους ωστόσο, αρχικά είχε κάνει οντισιόν για το ρόλο της "Λίλι Τράσκοτ" αλλά οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι της ταίριαζε περισσότερο ο βασικός ρόλος.

Επισκόπηση Σειράς

ΚύκλοςΕπεισόδιαΑ' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλουΦινάλε κύκλου
12624 Μαρτίου 200630 Μαρτίου 2007
23023 Απριλίου 200712 Οκτωβρίου 2008
3302 Νοεμβρίου 200814 Μαρτίου 2010
41311 Ιουλίου 201016 Ιανουαρίου 2011

Ταινίες

Χάνα Μοντάνα και Μάιλι Σάιρους: Οι καλύτερες στιγμές σε μια συναυλία

Οι οπαδοί της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς "Hannah Montana" θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και στη μεγάλη οθόνη την αγαπημένη τους τραγουδίστρια, συνθέτη και ηθοποιό Μάιλι Σάιρους: η Μάιλι δίνει τον καλύτερό της εαυτό στην περιοδεία Χάνα Μοντάνα και Μάιλι Σάιρους: Οι καλύτερες στιγμές σε μια συναυλία, η οποία ήταν sold-out σε ολόκληρη την Αμερική. Γυρισμένη σε συναυλιακούς χώρους 69 διαφορετικών πόλεων, η ταινία καταγράφει μια εντελώς νέα διάσταση της ποπ σταρ, αφού χάρη στην πιο σύγχρονη 3-D τεχνολογία παρακολουθούμε με απίστευτη αμεσότητα και καθαρότητα τη μουσική, την περσόνα και τον εσωτερικό κόσμο τόσο της Μάιλι Σάιρους όσο και του συγκλονιστικού alter ego της, Χάνα Μοντάνα.

Χάνα Μοντάνα: Η ταινία

Η Μάιλι Στιούαρτ (Μάιλι Σάιρους) προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο σχολείο, τους φίλους της και το κρυφό της alter ego, την ποπ σταρ Χάνα Μοντάνα. Σταδιακά όμως η Χάνα Μοντάνα μοιάζει να κερδίζει έδαφος: με αφορμή έναν καυγά με την Τάιρα Μπανκς που απαθανατίζεται από τους παπαράτσι, ο πατέρας της Μάιλι, Ρόμπι Ρέι (Μπίλι Ρέι Σάιρους) αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Προφασιζόμενος μια υποτιθέμενη συναυλία της στη Νέα Υόρκη, την φέρνει πίσω στη γενέτειρά της, το Κρόλι Κόρνερς του Τενεσί. Εκεί η Μάιλι θα γνωρίσει τον πρώτο της πραγματικό έρωτα και θα ξαναθυμηθεί ποια είναι αληθινά, μέσα από μια ιστορία γεμάτη γέλιο, συναισθήματα και πολλή μουσική.

Επεισόδια

  1. "Lilly, Do You Want to Know a Secret?"
  2. "Miley Get Your Gum"
  3. "She's a Supersneak"
  4. "I Can't Make You Love Hannah if her Don't"
  5. "It's My Party and I'll Lie if I Want To"
  6. "Grandma Don't Let Your Babies Grow Up to Be Favorites"
  7. "It's a Mannequin's World"
  8. "Mascot Love"
  9. "Ooo, Ooo, Itchy Woman"
  10. "O Say, Can You Remember the Words?"
  11. "Oops! I Meddled Again!"
  12. "On the Road Again?" (3o Μερος απο το That's So Suite Life of Hannah Montana)
  13. "You're So Vain, You Probably Think This Zit is About You"
  14. "New Kid in School"
  15. "More Than a Zombie to Me"
  16. "Good Golly, Miss Dolly"
  17. "Torn Between Two Hannahs"
  18. "People Who Use People"
  19. "Money for Nothing, Guilt for Free"
  20. "Debt It Be"
  21. "My Boyfriend's Jackson and There's Gonna Be Trouble"
  22. "We Are Family...Now Get Me Some Water!"
  23. "Schooly Bully"
  24. "The Idol Side of Me"
  25. "Smells Like Teen Sellout"
  26. "Bad Moose Rising"
  27. "Me and Rico Down by the Schoolyard"
  28. "Cuffs Will Keep Us Together"
  29. "You Are So Sue-able to Me"
  30. "Get Down, Study-udy-udy"
  31. "I Am Hannah, Hear Me Croak"
  32. "You Gotta Not Fight for Your Right to Party"
  33. "My Best Friend's Boyfriend"
  34. "Take This Job and Love It"
  35. "Achy Jakey Heart Part 1"
  36. "Achy Jakey Heart Part 2"
  37. "Sleepwalk This Way"
  38. "When You Wish You Were the Star"
  39. "I Want You to Want Me... to Go to Florida"
  40. "Everybody Was Best-Friend Fighting"
  41. "Song Sung Bad"
  42. "Me and Mr. Jonas and Mr. Jonas and Mr. Jonas"
  43. "Don't Stop 'Til You Get the Phone"
  44. "That's What Friends Are For?"
  45. "Lilly's Mom Has Got It Goin' On"
  46. "I Will Always Loathe You"
  47. "Bye Bye Ball"
  48. "(We're So Sorry) Uncle Earl"
  49. "The Way We Almost Weren't"
  50. "You Didn't Say It Was Your Birthday"
  51. "Hannah in the Streets with Diamonds"
  52. "Yet Another Side of Me"
  53. "The Test of My Love"
  54. "Joannie B. Goode"
  55. "We're All on This Date Together"
  56. "He Ain't a Hottie, He's My Brother"
  57. "Ready, Set, Don't Drive"
  58. "Don't Go Breaking My Tooth"
  59. "You Never Give Me My Money"
  60. "Killing Me Softly with His Height"
  61. "Would I Lie to You, Lilly?"
  62. "You Gotta Lose That Job"
  63. "Welcome to the Bungle"
  64. "Papa's Got a Brand New Friend"
  65. "Cheat It"
  66. "Knock Knock Knockin' on Jackson's Head"
  67. "You Give Lunch a Bad Name"
  68. "What I Don't Like About You"
  69. "Promma Mia"
  70. "Once, Twice, Three Times Afraidy"
  71. "Jake... Another Little Piece of My Heart"
  72. "Miley Hurt the Feelings of the Radio Star"
  73. "He Could Be the One Part 1"
  74. "He Could Be the One Part 2"
  75. "Super(stitious) Girl" (3o Μερος απο το Wizards on Deck with Hannah Montana)
  76. "I Honestly Love You (No, Not You)"
  77. "For (Give) a Little Bit"
  78. "B-B-B-Bad to the Chrome"
  79. "Uptight (Oliver's Alright)" (προβλήθηκε μόνο στην Αμερική)
  80. "Judge Me Tender"
  81. "Can't Get Home to You Girl"
  82. "Come Fail Away"
  83. "Got to Get Her Out of My House"
  84. "The Wheel Near My Bed (Keeps on Turnin')"
  85. "Miley Says Goodbye? Part 1"
  86. "Miley Says Goodbye? Part 2"
  87. "Sweet Home Hannah Montana
  88. "Principal dancing "
  89. "California Hannah Montana and lola
  90. "De-Do-Da-Don't Tell My Secret!"
  91. "It's The End of The Jake As We Know It"
  92. "Been Here All Along"
  93. "Love That Let’s Go"
  94. "Hannah's Gonna Get This"
  95. "I'll Always Remember You Part 1"
  96. "I'll Always Remember You Part 2"
  97. "Can You See The Real Me?"
  98. "Kiss It All Goodbye"
  99. "I Am Mamaw, Hear Me Roar"
  100. "Wherever I Go Part 1"
  101. "Wherever I Go Part 2"

Κυκλοφορίες DVD

Ολόκληροι Κύκλοι Επεισοδίων

Χάνα Μοντάνα: 1ος Κυκλος - 2009

  • Χάνα Μοντάνα: Πληρης 1ος Κυκλος (4 DVD Box-Set)*

Χάνα Μοντάνα: 2ος Κυκλος - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009

  • Χάνα Μοντάνα: 2ος Κυκλος μερος 1 (ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΗ)**
  • Χάνα Μοντάνα: 2ος Κυκλος μερος 2 (Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ)
  • Χάνα Μοντάνα: 2ος Κυκλος μερος 3 (ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!)
  • Χάνα Μοντάνα: 2ος Κυκλος μερος 4 (Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
  • Χάνα Μοντάνα: Πληρης 2ος Κυκλος (5 DVD Box-Set)

Χάνα Μοντάνα: 3ος Κυκλος - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010

  • Χάνα Μοντάνα: 3ος Κυκλος μερος 1 (ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΔΩ)
  • Χάνα Μοντάνα: 3ος Κυκλος μερος 2 (ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ)
  • Χάνα Μοντάνα: 3ος Κυκλος μερος 3 (Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ)
  • Χάνα Μοντάνα: 3ος Κυκλος μερος 4 (ΝΑ ΜΕΙΝΩ Η ΝΑ ΦΥΓΩ;)
  • Χάνα Μοντάνα: Πληρης 3ος Κυκλος (4 DVD Box-Set)

Χάνα Μοντάνα: 4ος Κυκλος - ΑΝΟΙΞΗ/ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011

  • Χάνα Μοντάνα: 4ος Κυκλος μερος 1 (ΜΑΪΟΣ 2011)
  • Χάνα Μοντάνα: 4ος Κυκλος μερος 2 (ΙΟΥΝΙΟΣ 2011)
  • Χάνα Μοντάνα: Πληρης 4ος Κυκλος (2 DVD Box-Set)-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

Ταινίες

  • Χάνα Μοντάνα: Οι καλύτερες στιγμές σε μια συναυλία
  • Χάνα Μοντάνα: Η ταινία

Κυκλοφορίες CD

  • Hannah Montana
  • Hannah Montana 2/Meet Miley Cyrus
  • Hannah Montana: Hits Remixed
  • Hannah Montana 2: Non-Stop Dance Party
  • Hannah Montana Best of Both Worlds Concert
  • Hannah Montana: The Movie
  • Hannah Montana 3
  • Hannah Montana: Forever


Νεανικές σειρές

  • 100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν το λύκειο
  • Big Time Rush
  • California Teens
  • Glee
  • Hellcats
  • ICarly
  • Massa Fresca
  • The Thundermans
  • Victorious
  • Ίντι (τηλεοπτική σειρά)
  • Ζακ και Κόντι, εν πλω
  • Λιβ και Μάντι
  • Μαξ & Σρεντ
  • Ντρέικ & Τζος
  • Μια Ευκαιρία για τη Σόνυ
  • Τα Κορίτσια παίζουν Μπάλα
  • Τζόνας
  • Χάνα Μοντάνα
  • Χένρι ο Επικίνδυνος

Αστυνομικές σειρές

  • Castle
  • CSI: Λας Βέγκας
  • CSI: Μαϊάμι
  • CSI: Νέα Υόρκη
  • Sherlock (τηλεοπτική σειρά)
  • Υπαστυνόμος Ρεξ
  • Χέλγκα και Φλώρα

Δραματικές σειρές

  • 13 Reasons Why
  • Babylon Berlin
  • Big Little Lies (τηλεοπτική σειρά)
  • Breaking Bad
  • Castle
  • Dexter
  • Glee
  • Grey's Anatomy
  • The Handmaid's Tale (τηλεοπτική σειρά)
  • Hellcats
  • Homeland (τηλεοπτική σειρά)
  • How to Get Away with Murder
  • The L Word
  • Pose (τηλεοπτική σειρά)
  • Pretty Little Liars
  • Private Practice
  • Queer as Folk (βρετανική τηλεοπτική σειρά)
  • Queer as Folk (αμερικανική τηλεοπτική σειρά)
  • Scandal (τηλεοπτική σειρά)
  • The Secret Circle
  • Sense8
  • Sex and the City
  • Sherlock (τηλεοπτική σειρά)
  • The Vampire Diaries
  • Οι Αγνοούμενοι
  • Η αίθουσα του θρόνου
  • Ιατρικές Υποθέσεις
  • Ρίβερντεϊλ

Good Vibes Only

Καλό Πάσχα σε διάφορες γλώσσε

Ελληνικά: Καλό Πάσχα Αγγλικά: happy easter Γερμανικά: Frohe Ostern Ιταλικά: Buona Pasqua Γαλλικά: Joyeuses Pâques Ισπανικά: Feliz Pascua Πορ...