Η γυναίκα πριν ακόμη γεννηθεί, έχει εκατομμύρια ωάρια στις δύο ωοθήκες της. Στην εφηβεία ο αριθμός των ωαρίων είναι περίπου 400.000 αλλά από αυτά μόνο τα 400 περίπου ωοθυλάκια ωριμάζουν και παράγουν ωάρια κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα ώριμα ωάρια θα αρχίσουν να απελευθερώνονται στην εφηβεία οπότε και αρχίζει ο μηνιαίος κύκλος της περιόδου, ο οποίος τελειώνει με την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή σταματάει η περίοδος. Η απελευθέρωση ενός (συνήθως) ωαρίου σε κάθε κύκλο, σε μια από τις 2 ωοθήκες ονομάζεται ωορρηξία.
Το ενδομήτριο, ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, προετοιμάζεται κάθε μήνα (παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά) για να δεχτεί το έμβρυο και να το αναπτύξει. Αν κανένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, ο χιτώνας αυτός αποβάλλεται μαζί με μια ποσότητα αίματος για να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία ανάπτυξης του ενδομητρίου για τον επόμενο κύκλο.
Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα και μπορεί να σου φαίνεται δυσάρεστη, είναι όμως εξαιρετικά σημαντική!
Πώς λοιπόν μπορείς να καταλάβεις ότι πλησιάζει η πρώτη περίοδος;
Κατ΄αρχάς αλλάζει το σώμα σου!
- Ψηλώνεις
- Το στήθος σου μεγαλώνει
- Οι γοφοί και η μέση σου αναπτύσσονται και αποκτάς γυναικείες καμπύλες
- Αποκτάς τριχοφυΐα στα πόδια, στις μασχάλες και στην ευαίσθητη περιοχή
- Αρχίζεις να παρατηρείς κάποιες κολπικές εκκρίσεις στο εσώρουχό σου
Και η ψυχολογία σου όμως αλλάζει:
- Συχνά νιώθεις αντικρουόμενα συναισθήματα (ανησυχία ή αμηχανία από τη μία, έντονο δυναμισμό και ενθουσιασμό από την άλλη)
- Αρχίζεις να έχεις ανασφάλειες για το σώμα σου
- Γίνεσαι περισσότερο ευαίσθητη
- Αναστατώνεσαι και εκνευρίζεσαι πιο εύκολα
- Νομίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει
- Αρχίζεις να ανακαλύπτεις τα πρώτα σεξουαλικά σου συναισθήματα
Καλό είναι λοιπόν να είσαι προετοιμασμένη!
Τόσο τα σερβιετάκια όσο και οι σερβιέτες EveryDay διαθέτουν ατομικές συσκευασίες, ώστε να προστατεύουν υγιεινά το προϊόν. Έτσι μπορείς να τα έχεις πάντα μαζί σου, στην τσάντα σου, για να αποφύγεις τα απρόοπτα αν τυχόν σου έρθει η περίοδος και δεν είσαι στο σπίτι!
Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Κατά κανόνα η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα του κύκλου, ενώ οι γόνιμες μέρες είναι συνήθως η 11η, η 12η και η 13η. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόωρη ωορρηξία, την 7η με 8η μέρα ή ωορρηξία κάποιες μέρες αργότερα, γύρω στην 18η ή 19η μέρα.
Συνήθως, στην εφηβεία, η περίοδος διαρκεί περίπου 7 μέρες. Όσο όμως μεγαλώνεις, θα αρχίσει να σταθεροποιείται στις 4-5 ημέρες.
Η μεγάλη ποσότητα αίματος είναι κάτι πολύ συχνό στην εφηβεία. Σταδιακά θα αρχίσει να σταθεροποιείται.
Το πρώτο διάστημα μπορεί να μην έχεις σταθερό κύκλο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μάλιστα, είναι πολύ σπάνιο σε αυτήν την ηλικία να υπάρξει σταθερός κύκλος 28 ημερών. Μπορεί, για παράδειγμα να εμφανιστεί περίοδος μετά από διάστημα 2-3 μηνών ή ακόμα και 2 φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν διαπιστώσεις ότι η περίοδός εξακολουθεί να μην είναι σταθερή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Η αύξηση των ορμονών είναι πολύ πιθανό να φέρει και κάποιες αλλαγές στη διάθεσή σου. Ακόμη μπορεί να νιώσεις κάποιους πόνους ή κράμπες στην κοιλιά σου, πονοκέφαλο ή ναυτία. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά συμπτώματα της περιόδου, η ένταση των οποίων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα για εσένα και καθόλου ευχάριστα.
Μπορείς όμως να περιορίσεις τους πόνους της περιόδου!
Κάποια ζεστά ροφήματα, ζεστές κομπρέσες ή μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιά, θα ανακουφίσουν αρκετά τον πόνο όταν είσαι σπίτι. Αν πάλι θέλεις να βγεις έξω, συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου ο οποίος μπορεί να σου χορηγήσει κάποια ήπια παυσίπονα.
Η καλύτερη λύση όμως είναι τα σπορ και η γυμναστική! Μην τα διακόπτεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού αυτά θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις πολύ καλύτερα τις ενοχλήσεις της περιόδου.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Η ευαίσθητη περιοχή μπορεί εύκολα να παρουσιάσει ερεθισμούς γιατί είναι υγρή και σημείο τριβής κατά την κίνηση.
Οι βασικοί κανόνες καθαριότητας θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά, ενώ πρέπει να αλλάζεις τη σερβιέτα σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων υγιεινής θα σε βοηθήσει όχι μόνο να διατηρήσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής αλλά θα σε κάνει να νιώσεις πολύ πιο άνετη και φρέσκια. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;
- Να πλένεσαι καθημερινά με ειδικά μελετημένο υγρό για την ευαίσθητη περιοχή και άφθονο νερό.
- Να προτιμάς το ντους από το μπάνιο.
- Να προτιμάς προϊόντα ατομικής υγιεινής που διαθέτουν σχεδιασμό φιλικό προς το δέρμα. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, ένα 25% των γυναικών που υποφέρουν από ερεθισμούς της ευαίσθητης περιοχής κατά τις ημέρες τις περιόδου, τους αποδίδουν στο υλικό του καλύμματος ορισμένων σερβιετών. Οι σερβιέτες EveryDay Sensitive έχουν υγιεινό υφασμάτινο κάλυμμα για σίγουρη προστασία από διαρροές και ερεθισμούς.
- Το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι απαγορευτικό, αλλά καλό είναι να ακολουθείς κάποιους κανόνες, όπως: να προσέχεις η παραλία να είναι καθαρή, να μην έρθεις σε επαφή με άμμο, να μη μείνεις με βρεγμένο μαγιό κλπ.
- Να σκουπίζεσαι πάντα με το σωστό τρόπο (από εμπρός προς τα πίσω) για να μην μεταφέρεις μικρόβια στον κόλπο.
- Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν πηγαίνεις σε δημόσιες τουαλέτες.
- Να μην δανείζεσαι ποτέ εσώρουχα, μαγιό και πετσέτες.
- Να αποφεύγεις τα πολύ στενά παντελόνια.
- Να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά υλικά «ζεσταίνουν και ιδρώνουν» την επιδερμίδα της περιοχής κάνοντάς την ευάλωτη σε μολύνσεις.
- Είναι πολύ σημαντικό τα εσώρουχα να ξεπλένονται πολύ καλά γιατί πολλές φορές τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς.
- Ειδικά για καθημερινή χρήση, τα σερβιετάκια με 100% βαμβακερό κάλυμμα, όπως τα EveryDay All Cotton και EveryDay Cotton Fresh, αποτελούν ιδανική λύση, αφού το δέρμα σου έρχεται σε επαφή με ένα υλικό 100% φυσικό και άρα απόλυτα ασφαλές.
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική.
Συνήθως γίνεται αφού μία γυναίκα έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή, μπορεί όμως να γίνει και νωρίτερα, αν θέλεις να ενημερωθείς για θέματα που αφορούν στην γυναικεία σου φύση.
Μία συζήτηση με τον γυναικολόγο σίγουρα θα λύσει κάθε σου απορία και θα απομακρύνει τυχόν ανασφάλειες ή φόβους.
Στο ιατρείο, θα έχεις την ευκαιρία να ρωτήσεις το γιατρό σου για τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου, για τους διαφορετικούς τρόπους αντισύλληψης, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις, το τεστ ΠΑΠ κλπ. Ο γυναικολόγος θα σου δώσει τις σωστές συμβουλές για να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή και, αν δεν έχεις ήδη εμβολιαστεί από τον παιδίατρο, για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, θα λάβεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Γι΄ αυτό μη διστάσεις να τον ρωτήσεις για όποια απορία έχεις. Για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα ξεχάσεις όλα όσα σε απασχολούν, σημείωσε όλες τις ερωτήσεις σου σε ένα χαρτί.
Η πρώτη σου επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πρέπει να γίνει νωρίτερα, αν τυχόν σου παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην περίοδο, αν εμφανιστούν κολπικά υγρά διαφορετικού χρώματος και οσμής από τα φυσιολογικά, αν έχεις επίμονους πόνους στην κοιλιά και γενικότερα αν παρατηρήσεις οτιδήποτε σου δημιουργήσει κάποια ανησυχία.
Η πρώτη περίοδος είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της εφηβείας, αφού σηματοδοτεί το πέρασμά σου από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Πρόκειται για μία πραγματικά σημαντική εξέλιξη στη ζωή σου, αλλά ταυτόχρονα και μία ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τη μαμά σου, αφού με την εμπειρία της θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου τελευταία.
Είναι απολύτως λογικό να είσαι αγχωμένη για το πώς θα της το πεις. Εξάλλου η πρώτη περίοδος είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση. Σκέψου όμως ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και πως κι εκείνη έχει βρεθεί στη θέση σου, οπότε σίγουρα μπορεί να καταλάβει πώς νιώθεις και να σε βοηθήσει!
Πώς λοιπόν θα ξεκινήσεις τη συζήτηση μαζί της;
- Απλά θα της το ανακοινώσεις! Η περίοδος είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο για εσένα και ίσως σε κάνει να νιώθεις άβολα, μην ξεχνάς όμως ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό κι έτσι ακριβώς πρέπει να το πεις και στην μαμά σου, σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεστόμισέ το: «Μαμά … μου ήρθε περίοδος». Να είσαι σίγουρη ότι θα χαρεί πάρα πολύ και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να νιώσεις άνετα!
- Προσπάθησε να της ανοίξεις την κουβέντα! Εντάξει, ίσως το «απλά να της το πεις» να μην είναι και τόσο εύκολο. Κατανοητό! Και ίσως το να καθίσετε οι δυο σας «να μιλήσετε σαν γυναίκες» να σου φαίνεται περίεργο. Γι΄αυτό ένας άλλος τρόπος είναι να την κάνεις να το καταλάβει από μόνη της … Μπορείς για παράδειγμα να ξεκινήσεις την κουβέντα λέγοντας κάτι του στυλ: «μαμά, εσύ όταν ήσουν στην ηλικία μου είχες αγχωθεί που θα σου ερχόταν για πρώτη φορά περίοδος;» Είναι βέβαιο ότι θα καταλάβει τι προσπαθείς να της πεις και θα χαρεί πάρα πολύ!
- Άφησέ της ένα σημείωμα! Αν πάλι σου είναι πολύ δύσκολο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ανοίξεις μαζί της συζήτηση και να της το πεις, άφησέ της ένα σημείωμα. Γράψε της σε ένα χαρτί όλα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνεις, όλα εκείνα που σκέφτεσαι και σε αγχώνουν σε σχέση με την πρώτη σου περίοδο, βάλε το χαρτί σε έναν φάκελο και άφησέ τον κάπου ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα τον δει (πχ στο κομοδίνο της, στο ραφάκι του μπάνιου, σε κάποιο από τα συρτάρια της κλπ.). Έτσι θα βρει εκείνη την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μία συζήτηση μαζί σου και δεν θα χρειαστεί να αγχωθείς εσύ.
Μπορεί, για παράδειγμα να εμφανιστεί περίοδος μετά από διάστημα 2-3 μηνών ή ακόμα και 2 φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Μπορεί να έχεις πάρα πολύ μικρή ή πάρα πολύ μεγάλη ροή. Παρ΄όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που, αν δεις ότι επαναλαμβάνονται για καιρό, καλό είναι να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Οι ανωμαλίες λοιπόν της περιόδου, που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση είναι:
- Η εμφάνιση αίματος ανάμεσα σε δύο περιόδους.
- Η αμηνόρροια, δηλαδή η παντελής απουσία περιόδου.
- Η δυσμηνόρροια, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικούς σπασμούς και πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Η αραιομηνόρροια, όταν δηλαδή οι κύκλοι της περιόδου απέχουν μεταξύ τους περισσότερες από 35 ημέρες.
- Η μηνορραγία, δηλαδή η ασυνήθιστα μεγάλη ή παρατεταμένη ροή αίματος.
Οι ανωμαλίες στην περίοδο μπορεί να προκληθούν από:
- Ορμονικές διαταραχές. Περίπου το 90% των περιπτώσεων ανωμαλιών στην περίοδο, οφείλονται σε αυτές.
- Ψυχολογικές διαταραχές, είτε λόγω αλλαγής περιβάλλοντος (π.χ. αλλαγή χώρας, σπιτιού, επαγγελματικού χώρου) είτε λόγω άλλων προβλημάτων, όπως προσωπικές σχέσεις κ.ά.
- Αυστηρές ή μη ισορροπημένες δίαιτες.
- Υπερβολική άσκηση.
- Λήψη κάποιων φαρμάκων.
Το ημερολόγιο περιόδου είναι ένας έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος που θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς την περίοδό σου και να μάθεις, έτσι, καλύτερα το σώμα σου και τους ρυθμούς του.
Στο ημερολόγιο περιόδου μπορείς να σημειώνεις πότε ξεκίνησε και πότε σταμάτησε η τελευταία σου περίοδος, την ποσότητα του αίματος, τυχόν συμπτώματα που παρατήρησες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μεταξύ δύο διαδοχικών περιόδων όπως κράμπες, πονοκεφάλους, αλλαγές στη ροή, αλλαγές στη διάθεσή σου ή ακόμα και άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με την περίοδο.
Μετά από λίγο καιρό θα διαπιστώσεις ότι πολλά από αυτά επαναλαμβάνονται. Έτσι θα γνωρίσεις καλύτερα τον κύκλο σου, θα μπορέσεις να μάθεις ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές του και θα είσαι προετοιμασμένη. Επιπλέον, θα μπορείς να ξεχωρίζεις ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια θα έπρεπε να σε κάνουν να συμβουλευθείς κάποιον γυναικολόγο.
Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό …
Θα μπορείς να προγραμματίζεις καλύτερα τις διακοπές ή ακόμα και τις εξόδους σου, για να μη βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεως!
Στην εφηβεία σύμφωνα με έρευνες, έχουν αυξηθεί οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και υπολογίζονται κάθε χρόνο σε 84 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες τα 33 εκατομμύρια οφείλονται στο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια αντισυλληπτική μέθοδος.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείου Υγείας, 4 στους 5 εφήβους που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές και δε χρησιμοποιούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, είναι πιθανό να έχουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά το πρώτο χρόνο των σεξουαλικών τους επαφών. Μάλιστα, ο αριθμός των αμβλώσεων υπολογίζεται από 100.000-250.000 κάθε χρόνο, ενώ 20%-25% από αυτές τις εκτρώσεις πραγματοποιούνται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι αποτρέπουν τη μετάδοση κάποιου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενου Νοσήματος και φροντίζουν για την αποφυγή κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντισύλληψης:
- H αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ή η διακοπτόμενη συνουσία, δηλαδή η εκσπερμάτωση του άντρα έξω από τον κόλπο της γυναίκας
- Το ανδρικό και το γυναικείο προφυλακτικό
- Τα αντισυλληπτικά χάπια και
- Άλλες μέθοδοι που δεν εφαρμόζονται συχνά στην ηλικία σου, όπως το ενδομήτριο σπείραμα.
Είναι καλό να θυμάσαι πως η ιδανική αντισυλληπτική μέθοδος χρειάζεται να είναι ασφαλής, αποτελεσματική, να την ανέχεσαι καλά και να έχει τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.
Στην ηλικία σου, αν εξαιρεθεί η αποχή ως μέθοδος αντισύλληψης, η διακοπτόμενη συνουσία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι έφηβοι, αλλά έχει πολύ μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
Αντίθετα, η δεύτερη πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι το ανδρικό προφυλακτικό και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Είναι φθηνό
- Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και
- Τα ποσοστά αποτυχίας του αγγίζουν το 2% με ιδανική χρήση, όταν δηλαδή το χρησιμοποιείς και το εφαρμόζεις σε κάθε σεξουαλική επαφή και σε όλη τη διάρκεια της επαφής.
Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την παλαιότερη μέθοδο ορμονικής αντισύλληψης, αφού χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 40 χρόνια και η ασφάλεια της χρήσης τους έχει αποδειχθεί μέσα από εκατομμύρια γυναίκες. Τα αντισυλληπτικά χάπια, πέρα από την επιτυχία της αντισύλληψης που αγγίζει το 99-99,7%, σου παρέχουν και άλλα οφέλη, καθώς μειώνουν την ακμή και την τριχοφυΐα σου και βελτιώνουν τον κύκλο της περιόδου σου. Ωστόσο, χρειάζεται να αποφεύγεται το κάπνισμα κατά τη χρήση τους, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών δεν έχει αποδειχθεί από καμία μελέτη.
Τέλος, υπάρχουν και οι μακράς διάρκειας αντισυλληπτικές μέθοδοι, όπως είναι το ενδομήτριο σπείραμα, το οποίο όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. Τοποθετείται στη μήτρα της γυναίκας για μεγάλο διάστημα, περίπου για 5 χρόνια, προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Να θυμάσαι ότι ο συνδυασμός του ανδρικού προφυλακτικού και των αντισυλληπτικών χαπιών, θεωρείται ο ιδανικός τρόπος για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ωστόσο, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει μία έφηβος την μέθοδο αντισύλληψης που θα χρησιμοποιήσει είναι μετά από συμβουλή του γυναικολόγου της που σίγουρα γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του κύκλου της.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλα θέματα που αφορούν το σώμα σου, την υγεία και τη διατροφή σου μπορείς επίσης να διαβάσεις εδώ.
Η σειρά προϊόντων γυναικείας υγιεινής EveryDay διαθέτει μία πλήρη γκάμα προϊόντων περιποίησης και φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής. Έτσι, ένα είναι βέβαιο… σίγουρα θα βρεις εκείνο το προϊόν που σου ταιριάζει καλύτερα και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου.
Σχεδιασμένα με έμφαση στην υγιεινή προστασία και την αποτελεσματικότητα, τα προϊόντα EveryDay διαθέτουν επίσης μοναδική εξειδίκευση.
Με υπερ-απορροφητικό κάλυμμα και μοναδική τεχνολογία “Center Plus”, φέρνουν την επανάσταση στην προστασία από διαρροές.
Με υγιεινό υφασμάτινο κάλυμμα, για απαλότητα και υγιεινή προστασία, χωρίς ερεθισμούς. Δερματολογικά ελεγμένες. Οι πρώτες που συνέστησε η Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Με πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία βλαβερών ουσιών.
Με υπερ-απορροφητικό κάλυμμα και μοναδική τεχνολογία “Center Plus”, φέρνουν την επανάσταση στην προστασία από διαρροές. Επιπλέον, είναι διακριτικά αρωματισμένες για μοναδική αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί.
Με υγιεινό υφασμάτινο κάλυμμα, για απαλότητα και υγιεινή προστασία, χωρίς ερεθισμούς. Με μοναδική τεχνολογία “Center Plus”, φέρνουν την επανάσταση στην προστασία από διαρροές. Διακριτικά αρωματισμένες για μοναδική αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί.
Με υπερ-απορροφητικό κάλυμμα και καινοτόμο πυρήνα διπλής απορροφητικότητας, συγκρατεί έως και διπλάσια ποσότητα υγρασίας, σε σχέση με άλλες ultra σερβιέτες.
Σερβιέτες κανονικού πάχους με φτερά, για μοναδική αίσθηση σιγουριάς.
Είδες πόσες επιλογές έχεις; Αν όμως ακόμα δεν έχεις αποφασίσει, σου προτείνουμε να μπεις στο «Βρες την EveryDay σου». Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να απαντήσεις σε 4 πολύ απλές ερωτήσεις που αφορούν στον κύκλο σου και σε λίγα μόλις λεπτά θα έχεις την απάντηση! Τέλειο;
All Cotton: Η αγνότητα της φύσης σε επαφή με το δέρμα σου.
Με έξτρα στεγνό κάλυμμα και εκχύλισμα χαμομηλιού, για υγιεινή φροντίδα κάθε μέρα. Με πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100 για απουσία βλαβερών ουσιών.
Cotton Fresh: Μοναδικός συνδυασμός υγιεινής προστασίας και φρεσκάδας!
Με 100% βαμβακερό κάλυμμα και διακριτικό άρωμα, για μοναδικά υγιεινή προστασία και αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί.
Fresh: Για να νιώθεις φρέσκια κάθε στιγμή!
Με υπερ-απορροφητικό κάλυμμα και διακριτικό άρωμα για μοναδική αίσθηση στεγνότητας και φρεσκάδας, κάθε στιγμή της ημέρας.
Την καθημερινή σου περιποίηση και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής συμπληρώνουν το απαλό υγρό καθαρισμού EveryDay Natural Touch και τα υγρά μαντήλια για την ευαίσθητη περιοχή EveryDay Fresh.
Εάν σου έχει ήδη έρθει η περίοδος θα έχεις παρατηρήσει ότι εκείνες τις μέρες συνήθως νιώθεις κουρασμένη, έχεις άσχημη διάθεση, πονάει το κεφάλι σου, η μέση σου, η κοιλιά σου, αισθάνεσαι πρησμένη… δεν είσαι στα καλύτερα σου και σίγουρα έχουν υπάρξει πολύ καλύτερες μέρες!
Αυτό συμβαίνει γιατί στο δεύτερο μισό του κύκλου, και μέχρι την εμφάνιση της περιόδου, οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) αυξάνονται στον οργανισμό, προκαλώντας κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στους μαστούς. Η βαρύτητα της ενόχλησης μπορεί να ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, σε γενικές γραμμές, όμως, ο πόνος αυτός είναι φυσιολογικός και το σημαντικότερο είναι πως όλα τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζονται. Για να μάθεις πώς, διάβασε το άρθρο: Πώς θα αντιμετωπίσω τα συμπτώματα της περιόδου
Ίσως όλα αυτά να σου ακούγονται τώρα λίγο τρομακτικά, μεγαλώνοντας όμως θα καταλάβεις πως πρόκειται για μία πολύ υγιή φάση στη ζωή κάθε γυναίκας και θα διαπιστώσεις ότι κάθε φορά που έχεις περίοδο on time μπορείς να νιώθεις σίγουρη ότι όλα στο σώμα σου λειτουργούν ρολόι!
Τόσο οι πόνοι στην κοιλιά, όσο και οι κράμπες, είναι κάποια από τα φυσιολογικά συμπτώματα της περιόδου. Η έντασή τους μπορεί να διαφέρει τόσο από περίοδο σε περίοδο, όσο και από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες τα συμπτώματα είναι έντονα (δυσμηνόρροια) και σε κάποιες άλλες πιο ελαφριά. Υπάρχουν βέβαια και λίγες, οι τυχερές, που δεν νιώθουν τίποτα! Είναι όμως πολύ λίγες!
Το καλό για όλες εμάς τις υπόλοιπες είναι ότι ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα αντιμετωπίσουμε:
- Κάποιο ζεστό ρόφημα, όπως για παράδειγμα ένα χαμομήλι ή μία λεβάντα, σίγουρα θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ένταση των πόνων που αισθάνεσαι. Προσπάθησε να αποφύγεις την πολλή καφεΐνη γιατί προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αφυδατώνει το σώμα, κάτι που πιθανόν να εντείνει τις ενοχλήσεις και να αυξήσει την νευρικότητα.
- Τα ζεστά μπάνια ή τα θερμά επιθέματα στην περιοχή όπου εντοπίζεται πιο έντονος ο πόνος, μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αφού χαλαρώνουν τους μυς και έτσι θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο.
- Η ήπια άσκηση, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της περιόδου γιατί θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η έκκριση ενδορφινών θα σε βοηθήσουν σημαντικά να ανακουφιστείς.
- Η κατανάλωση άφθονου νερού, ιδιαίτερα τις ημέρες της περιόδου, επίσης θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το αίσθημα εξάντλησης που προκαλείται από την αφυδάτωση.
- Όπως για όλα τα υπόλοιπα θέματα υγείας, έτσι και για την αντιμετώπιση των πόνων περιόδου, η διατροφή είναι το Α και το Ω. Εκείνες τι μέρες προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνες (πχ πορτοκάλι για βιταμίνη B & C, δημητριακά ολικής αλέσεως για βιταμίνη D), Ω3 λιπαρά οξέα (πχ παχιά ψάρια, καρύδια κλπ) και ασβέστιο (πχ σπανάκι, μπρόκολο κλπ).
- Ας αποφύγεις για λίγες μέρες το αγαπημένο στενό σου τζην. Εντάξει, σίγουρα θέλεις να το φορέσεις σήμερα που θα πάτε για καφέ με τα κορίτσια, όμως τα στενά ρούχα, σε συνδυασμό με το πρήξιμο που αισθάνεσαι θα εντείνουν το αίσθημα δυσφορίας και δεν θα σε βοηθήσουν να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στις δύσκολες μέρες.
- Ξεκουράσου! Φυσικά και μπορείς κατά τη διάρκεια της περιόδου να είσαι τόσο δραστήρια όσο και τις υπόλοιπες ημέρες. Όμως, αν νιώθεις ατονία ή έχεις πολύ έντονη ροή, καλό θα ήταν να ακούσεις το σώμα σου και να το αφήσεις να χαλαρώσει. Σε λίγες μέρες θα μπορείς και πάλι να είσαι τόσο δραστήρια όσο θέλεις!
Αισθάνεσαι έντονο εκνευρισμό, σου φταίνε όλα, πεινάς 24 ώρες το 24ωρο, πονάς στο στήθος, στην μέση… Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς. Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικά και αποτελούν συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή πιο απλά… Π.Ε.Σ.
Περίπου 7-14 ημέρες πριν την αρχή της περιόδου σου, ο οργανισμός σου προετοιμάζεται για την διαδικασία απελευθέρωσης του ωαρίου, το οποίο εάν δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται από τον οργανισμό, μαζί με το ενδομήτριο.
Στο διάστημα αυτό, μπορεί να παρατηρήσεις ότι η ακμή σου είναι πιο έντονη, νιώθεις φούσκωμα, έχεις ευαισθησία στο στήθος, ενώ μπορεί ακόμα και η διάθεσή σου να αλλάζει διαρκώς.
Όπως είπαμε όμως και πριν, δεν χρειάζεται να ανησυχείς!
Ωραία… μάθαμε τι είναι το ΠΕΣ. Τώρα όμως για ΠΕΣ… τι κάνουμε;
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο προληπτικά όσο και κατά τη διάρκεια.
- Η συχνή άσκηση, περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα, όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση αλλά βοηθά και στην καλή φυσική σου κατάσταση. Η έκκριση ενδορφινών που προκαλείται από τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, που αυτή συνεπάγεται, έχει βρεθεί ότι βοηθούν τις γυναίκες να εμφανίζουν λιγότερα ή ηπιότερης έντασης συμπτώματα.
- Η υγιεινή διατροφή βοηθά επίσης σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, καφεΐνης ή αλκοόλ, εντείνει τα συμπτώματα. Αντίθετα, μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, βοηθούν στην διατήρηση της καλής σου υγείας και επιπλέον συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων.
- Άφθονο νερό! Μπορεί από μόνο του να μην έχει θρεπτική αξία, όμως είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου, αφού είναι ο διαλύτης μέσα στον οποίο δρουν όλες οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σου, ενώ ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πάντα γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια.
Βλέπεις, λοιπόν, πώς όταν φροντίζεις το σώμα σου, σε φροντίζει και αυτό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου