Πάνω από 100 τραυματίες, οι δύο σοβαρά -
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για αγνοούμενο ψαρά στη Νέα Καλλικράτεια -
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε ο νομός -
Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες της καταστροφής
Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική. «Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.
«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.
Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.
Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την παραλία όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, στη gallery που ακολουθεί:
GALLERY
Νεκροί και τεράστιες καταστροφές
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (10/7) στο νομό Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο παιδιά.
Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον οποίο επικοινώνησε το Newbomb.gr, πρόκειται για έναν Ρώσο τουρίστα και το μόλις δύο ετών μωρού του, για μία γυναίκα και τον γιο της που καταπλακώθηκαν από υπόστεγο που κατέρρευσε, καθώς επίσης και για ένα ζευγάρι αλλοδαπών που τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν το τροχόσπιτο στο οποίο βρίσκονταν ανετράπη.
Πιο συγκεκριμένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη. Το όχημά τους φαίνεται πως ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.
Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους - κατά πληροφορίες είναι 18 ετών - που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.
Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όταν δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και το γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία της τραγωδίας:
GALLERY
Βομβαρδισμένο τοπίο τα Νέα Πλάγια
Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής μία γυναίκα 54 ετών από την Ρουμανία έχασε την ζωή της όταν καταπλακώθηκε από πτώση στεγάστρου σε ταβέρνα.
Από την πτώση της οροφής τραυματίστηκε και ο οκτώ ετών γιος της.
Το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου και εξέπνευσε.
Δείτε φωτογραφίες από τα Νέα Πλάγια
GALLERY
Εικόνες Αποκάλυψης
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον φονικό ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής – δηλαδή τη Κασσάνδρα και την Σιθωνία – είναι κυριολεκτικά τρομακτικές.
«Είναι σαν να έπεσε βόμβα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Μπλακ άουτ σημειώθηκε στο πρώτο πόδι, την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή και ο μανιασμένος αέρας σήκωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.
Το φαινόμενο διήρκεσε δέκα λεπτά
Αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της Ποτίδαιας τονίζουν ότι το ισχυρότατο μπουρίνι κράτησε μόλις δέκα λεπτά.
«Μας χτύπησε τυφώνας» προσθέτουν κάτοικοι από τα Ν. Πλάγια στο Thestival.
Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και όσοι ήταν σε ανοιχτό χώρο δεν είχαν το χρόνο για να προστατευτούν.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική
Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί στην περιοχή.
Στη Χαλκιδική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Στη Χαλκιδική μετέβη εσπευσμένα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών και έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Κινητοποίηση από την Περιφέρεια
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία αναφέρει:
«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.
Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.
Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το κρατήσουν προσβάσιμο, στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει και τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρούν όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δίκτυα, δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τραυματιών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία».
Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική
Τεράστια είναι κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, μετά τα θεομηνία που έπληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (10/7), αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Αναλυτικά:
- 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
- 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
- 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:
- 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα
Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.
Τα 100 χλμ την ώρα έφτασε η ταχύτητα του ανέμου - Έπεσαν 5.000 κεραυνοί
Τα 100 χλμ την ώρα έφτασε η ταχύτητα του ανέμου - Έπεσαν 5.000 κεραυνοί
«Κόβουν» την ανάσα οι εικόνες από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική που είχε ως αποτέλεσμα έξι τουρίστες να βρουν τραγικό θανατο.
Χρήστης του facebook ανέβασε βίντεο από τη στιγμή της θεομηνίας στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Όπως φαίνεται, η βροχή είναι καταρρακτώδης ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Την ίδια στιγμή, οι οδηγοί των αυτοκινήτων ακινητοποιούν τα οχήματά τους από τον φόβο να μη χάσουν τον έλεγχο μέσα στην κακοκαιρία.
11 μποφόρ και 5.000 κεραυνοί
Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, την ώρα της κορύφωσης του φαινομένου που δεν ξεπέρασε τα 10 λεπτά έπεσαν συνολικά 5.000 κεραυνοί. Οι άνεμοι έπνεαν θυελλώδεις στα 11 μποφόρ, με ταχύτητα που έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις τα 100 χλμ την ώρα.
6 νεκροί από τη φονική θεομηνία και δεκάδες τραυματίες
Συνολικά έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη φονική θεομηνία, ενώ περίπου 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Τραγικό θάνατο βρήκε μια 53χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία και ο 8χρονος γιος της, όταν κατέρρευσε υπόστεγο ταβέρνας, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία που τραυματίστηκαν θανάσιμα, όταν το τροχόσπιτο στο οποίο βρίσκονταν ανετράπη, καθώς και ένας 39χρονος Ρώσος με το 2χρονο παιδί του, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο έξω από ξενοδοχείο.
Μια πρώτη αποτίμηση των φονικών καταιγίδων της Τετάρτης 10 Ιουλίου στη Χαλκιδική κάνει η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά την εφιαλτική νύχτα με τουλάχιστον έξι νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Όπως αναφέρει το meteo, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 100 τραυματίες.
Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
«Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους»
Συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων ήταν η αιτία της καταστροφής, που έλαβε χώρα σε τμήμα της Χαλκιδικής και δη στην περιοχή της Κασσανδρείας, σύμφωνα με τον φυσικό-μετεωρολόγο Σάκη Καραγιαννίδη, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι και δημιούργησαν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ατυχή γεγονότα που είχαμε, με τους θανάτους των συνανθρώπων μας δυστυχώς, είχαμε βίαια φαινόμενα αλλά όχι με πολύ μεγάλα ύψη βροχής», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» και συμπλήρωσε: «ήδη μέσα από τη νύχτα η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη». Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη επρόκειτο για ένα κύμα που σάρωσε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας προβλήματα κατά περιοχές, με αποκορύφωμα την περιοχή της Χαλκιδικής.
Κατά τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να έχουν πληρέστερη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φαινομένων, αφού δουν τα στοιχεία και μπορέσουν να έχουν μια «εκτίμηση της κατάστασης» ενώ το γεγονός της εμφάνισης των φαινομένων στο συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα δεν ήταν κάτι τόσο πρωτοφανές ή ιδιαίτερο.
«Υπάρχουν κατά περιόδους ευρύτερες περιοχές, οι οποίες σαρώνονται από ένα ευρύτερο μέτωπο κακοκαιρίας, όπως μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει δεν έχουν όμως παντού τα ίδια φαινόμενα (σ.σ να εμφανίζονται σε αυτές) και αυτό είναι κάτι, που εκ των προτέρων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» τόνισε ο επιστήμονας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το αν θα έχουμε για παράδειγμα τόσο ισχυρούς ανέμους στην Κασσανδρεία και όχι στη Σιθωνία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προβλεφθεί, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε εκ των υστέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης.
«Ακόμη και αν τα στοιχεία πολλές φορές δείχνουν ότι μάλλον σε συγκεκριμένο σημείο θα έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων, ακόμη και αυτά μερικές φορές είμαστε διστακτικοί να τα δώσουμε (γνωστοποιήσουμε), καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου παρότι το έχουμε "δει" (σ.σ στα επιστημονικά δεδομένα που προσλαμβάνουν οι επιστήμονες), τελικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ισχυρό, οπότε ο πανικός (από μια προειδοποίηση), ίσως δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αναφέρει, ερωτηθείς για τις δυνατότητες και το εύρος έγκαιρης ενημέρωσης, που μπορούν να λάβουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες από τους ειδικούς επιστήμονες ο ειδικός φυσικός μετεωρολόγος.
Εντυπωσιακό αν και «σε καμία περίπτωση πρωτοφανές» ήταν και το σημαντικό πλήθος των κεραυνών που κατεγράφησαν από τους επιστήμονες. «Τις τελευταίες 24 ώρες, με την αναφορά να γίνεται περισσότερο για τις έξι με επτά ώρες του μεσημεριού και του απογεύματος της Τετάρτης 10 Ιουλίου, πράγματι σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με μια καταμέτρηση και άθροιση των κεραυνικών χτυπημάτων, που έγινε από το σύστημα ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 11 το βράδυ, είχαμε πάνω από 5000 κεραυνούς. Είναι πολλοί μεν, αλλά όχι πρωτοφανής αριθμός.
Επρόκειτο για κεραυνικά χτυπήματα, τα οποία ήταν εστιασμένα κυρίως σε Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και ανατολικά της ηπειρωτικής και νότιας χώρας, δηλαδή Θεσσαλία κι Ανατολική Πελοπόννησο, τα περισσότερα όμως ήταν όντως στην περιοχή της Θράκης και στην Κεντρική Μακεδονία, εστιασμένα στα δύο πόδια της Χαλκιδικής με πολύ μεγάλη πυκνότητα κεραυνών να αποτυπώνεται και στην ειδική χαρτογράφηση που έχει γίνει», τόνισε ο φυσικός, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ερωτηθείς δε για τη διάχυση της πληροφόρησης που δίδεται ως έγκαιρη, προ τέτοιων φαινομένων, από τους επιστήμονες, επισήμανε πως σημαντικός παράγοντας είναι «να υπάρχει και δεκτικότητα από τους πολίτες και τις υπηρεσίες που τυχόν θα πάρουν αυτές τις ενημερώσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου