Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία (2018)

Κατά τη διάρκεια του 2018 παρατηρήθηκε έπειτα διπλωματική κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία των Πρεσπών του Ιουνίου 2018 αποτέλεσε ιστορικό γεγονός για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του Μακεδονικού Ζητήματος. Μεγάλα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή κυρίως δεξιών κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ΜΜΕ και διαρροές από την Ελληνική κυβέρνηση, υπήρξε έντονη εμπλοκή της Ρωσίας. Τον Ιούλιο του 2018 η Αθήνα απέλασε δύο διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε δύο ακόμη Ρώσους υπηκόους λόγω ανησυχιών πως διοργάνωσαν συλλαλητήρια στην Ελλάδα εναντίον της συμφωνίας της Ελλάδας για την Μακεδονία, αλλά και γιατί επιχείρησαν να προσφέρουν χρήματα σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους και θρησκευτικούς παράγοντες.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της π.Γ.Δ.Μ., Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο ότι η κυβέρνησή του έλαβε αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» δωροδόκησαν πολίτες με υψηλά ποσά που ξεκινούσαν από τα 13.000 και άγγιζαν τα 21.000 δολάρια, ώστε να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του Δημοψηφίσματος της 30 Σεπτεμβρίου 2018, με το οποίο θα αποφασιστεί εάν η χώρα θα ενταχθεί στη συμφωνία του ΝΑΤΟ.

Διοργάνωση συλλαλητηρίων

Θεσσαλονίκη

Το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔM. Το συλλαλητήριο άρχισε να οργανώνεται τέλη Δεκεμβρίου του 2017. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν Παμμακεδονικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και χριστιανικά σωματεία από Κύπρο, Αυστραλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Κυπριακοί, καθώς και Ποντιακοί και Κρητικοί σύλλογοι. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν εννέα από τους συνολικά 82 ιεράρχες, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τις παραμονές του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία δεν ήταν υπέρ τέτοιου είδους διαδηλώσεων. Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο αριθμός έφτασε τις 90,000, ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν 500,000, 800,000 από τον Φράγκο Φραγκούλη. Άλλγες πηγές υποστήριξαν ότι συμμετείχαν περίπου 300,000 χιλιάδες άτομα.

Αθήνα

Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔM. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε ακολουθώντας την επιτυχία του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν 140,000, αλλά οι διοργανωτές για άλλη μία φορά κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερη συμετοχή, μέχρι και 1,5 εκατομμύριο. Κύριοι οργανωτές ήταν ο Μιχάλης Πατσίκας και η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη. Κεντρικοί ομιλιτές ήταν οι Μίκης Θεοδωράκης, Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος Βασιλάκης, Γεώργιος Πατούλης, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Μεσογαίας. Σύμφωνα με τον Ιερώνυμο υπήρχε το ελεύθερο να συμμετάσχει όποιος επιθυμούσε στο συλλαλητήριο. Παρευρέθηκαν επίσης και δήμαρχοι από ολόκληρη τη χώρα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε λόγο για «εθνομηδενιστές» και «αριστερόστροφο φασισμό», αποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκε το ζήτημα της ονομασίας. Η παρουσία του στην εκδήλωση έγινε θερμά δεκτή από τον κόσμο που είχε προσέλθει στο συλλαλητήριο. Εκθειάστηκε από το χώρο της Άκρας Δεξιάς, ενώ αντίθετα, κατακρίθηκε από την Αριστερά, τα κυβερνητικά κομμάτα και στελέχη.
Το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην Πλατεία Συντάγματος, που όμως οδήγησαν σε συμπλοκές με τα ΜΑΤ με ρίψεις χημικών και μαρμάρων. Επίσης υπήρξαν και απόπειρες εφόδου στο κοινοβουλιο, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο αυτοκίνητο του Μητροπολήτη Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Στις 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε νέο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος από Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων.
Εν αναμονή για την ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή, στις 20 Ιανουαρίου 2019 και ημέρα Κυριακή, ορίστηκε συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό

Πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια επίσης στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Αίγιο. Στο εξωτερικό συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Λονδίνο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη και Μελβούρνη.
Στις 11 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Μόντρεαλ, Καναδάς.
Στις 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στον Πύργο Ηλείας, και στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Στις 6 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος σε 24 πόλεις της Ελλάδας.
Στις 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επεισοδιακό συλλαλητήριο στο Πισοδέρι Φλωρίνης με 14 τραυματίες και ρίψη χημικών.
Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Λαμία.
Στις 21 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Κατερίνη με αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Στα μέσα Ιουνίου πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ συλλαλητήρια στη Καβάλα, πολλές φορές και επεισοδιακά.
Συνολικά υπολογίζονται πάνω από 100 τα μικρά και μεγάλα Συλλαλητήρια το 2018 για την Μακεδονία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαθητικές κινητοποιήσεις

Στα μέσα Νοεμβρίου και ύστερα από αντιδράσεις γονέων, ξεκίνησε ένα νέο κύμα καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας με αποκορύφωμα την 29 Νοεμβρίου. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε στοιχεία που σύμφωνα με αυτά 477 σχολικές μονάδες και συγκροτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας τελούσαν υπό κατάληψη.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο μαθητικά συλλαλητήρια με κατάληξη το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και σημειώθηκαν επεισόδια με ελάχιστη χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ και ρίψη πετρών και φωτοβολίδων από μαθητές ενώ ακολούθησαν και τέσσερις προσαγωγές. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πορείες σε Λάρισα, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Πύργο, Χανιά, Σέρρες και Καβάλα.
Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν ως υποκινούμενες από εξωσχολικές ακροδεξιές ομάδες, αλλά και τη Χρυσή Αυγή. Κόμματα της βουλής, ανάμεσα τους ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, και ΚΚΕ κατήγγειλαν την εμπλοκή ακροδεξιών στοιχείων και καταδίκασαν τις καταλήψεις ως εθνικιστικές. Αντίστοιχα έπραξαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, που εκτός από την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής καταδίκασαν τις καταλήψεις ως μέσο διαμαρτυρίας γενικότερα. Ωστόσο μεμονωμένοι βουλευτές της ΝΔ όπως ο Μάκης Βορίδης επιδοκίμασαν τις ενέργειες των μαθητών. Επίσης, μεγάλη μερίδα των Ελληνικών ΜΜΕ αντέδρασαν στη διοργάνωση των κινητοποίησεων, ενώ έχει γίνει λόγος για «φασιστικές» ενέργειες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Good Vibes Only

Καλό Πάσχα σε διάφορες γλώσσε

Ελληνικά: Καλό Πάσχα Αγγλικά: happy easter Γερμανικά: Frohe Ostern Ιταλικά: Buona Pasqua Γαλλικά: Joyeuses Pâques Ισπανικά: Feliz Pascua Πορ...