Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός του Ουχάν

SARS-CoV-2

Ο SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), επίσης γνωστός και ως νέος κοροναϊός της Ουχάν 2019 (2019 novel coronavirus, 2019-nCoV) είναι ένας κοροναϊός με θετικής πολικότητας μονόκλωνο RNA γονιδίωμα.
Ο ιός είναι η αιτία της ασθένειας του κοροναϊού 2019 (COVID-19) και είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού αυτήν τη στιγμή. Ο SARS-CoV-2 έχει γενετικές ομοιότητες με τους κοροναϊούς του SARS (SARS-CoV) (79,5%) και της νυχτερίδας (96%), γεγονός που καθιστά πιθανή την προέλευση του από τις νυχτερίδες, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκεται και ένας ενδιάμεσος ξενιστής, όπως ο παγκολίνος.
Ο SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνος για τη συνεχιζόμενη έξαρση του κοροναϊού της Ουχάν 2019-20, μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Λόγω αυτής της σύνδεσης, ο ιός αναφέρεται μερικές φορές ανεπίσημα ως "κοροναϊός της Ουχάν".
SARS-CoV-2
Αναπαράσταση του ιοσωματίου του SARS-CoV-2
Αναπαράσταση του ιοσωματίου του SARS-CoV-2
3D medical animation coronavirus structure.jpg
Ταξινόμηση ιού
Ομάδα:IV ((+)ssRNA)
Τάξη:Nidovirales
Οικογένεια:Coronaviridae
Υποοικογένεια:Coronavirinae
Γένος:Betacoronavirus
Τυπικό είδος
Ιός του SARS

Ασθένεια κοροναϊού 2019

Η ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS. Η ασθένεια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης νέου κοροναϊού 2019-20, και αποτελεί και την αιτία της.
Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουνφτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών). Έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών. Η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών και την σωστή υγιεινή.
Η νόσος μπορεί αρχικά να παρουσιαστεί ως ασυμπτωματική ή με λίγα συμπτώματα, ή μπορεί να εξελιχθεί με εμφάνιση πυρετούβήχαδύσπνοιας, πόνου στους μυς και κόπωσης και με περαιτέρω ανάπτυξη πνευμονίαςσυνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και, τελικά, να καταλήξει σε θάνατο. Δεν υπάρχουν εμβόλια ούτε αποτελεσματικές θεραπείες, με τις προσπάθειες να περιορίζονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και σε υποστηρικτικά μέτρα.
Οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν αρχικά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν εκτός της Κίνας αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έχουν σημειωθεί και ορισμένες περιπτώσεις τοπικής μετάδοσης. Περισσότεροι από 1.500 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα και 4 θάνατοι σε άλλα μέρη του κόσμου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) συστήνουν στα άτομα που υποψιάζονται ότι μεταφέρουν τον ιό να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή τηλεφωνώντας σε έναν γιατρό αντί να επισκεφθούν απευθείας μια κλινική. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η έξαρση του κοροναϊού 2019-20 είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC). Από τις 11 Φεβρουαρίου 2020, μόνο η ηπειρωτική Κίνα είναι καταγεγραμμένη ως περιοχή με γνωστή συνεχιζόμενη κοινοτική εξάπλωση της ασθένειας.
Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), εκτός των γενικών προληπτικών μέτρων, συστήνει στους εργαζόμενους και τους μαθητές-φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού να περιορίσουν τις επαφές τους και να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ συστήνει την άμεση απομόνωση και την υποβολή σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο, σε όσα από τα παραπάνω άτομα εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού. Επιπλέον, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ορίστηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια εξοπλισμένα με θάλαμο αρνητικής πίεσης, με σκοπό την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων του ιού στη χώρα. Η λίστα αποτελείται από δεκατρία βασικά και αναπληρωματικά νοσοκομεία, και περιλαμβάνει το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το ΠΓΝ «Αττικόν», το ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το ΠΓΝ Λάρισας, το ΠΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και το ΠΓΝ Ηρακλείου.

Διάγνωση

Ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει διάφορα πρωτόκολλα δοκιμών για τη νόσο. Για την εξέταση πραγματοποιείται μια αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης (καθώς το γονιδίωμα του ιού είναι RNA) σε πραγματικό χρόνο (rRT-PCR). Η δοκιμή μπορεί να γίνει με δείγματα αναπνευστικού ή αίματος. Τα αποτελέσματα είναι γενικά διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες έως μέρες. Κινέζοι επιστήμονες μπόρεσαν να απομονώσουν ένα στέλεχος του κοροναϊού και να δημοσιεύσουν τη γενετική του ακολουθία έτσι ώστε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο να μπορούν να αναπτύξουν ανεξάρτητα δοκιμές PCR για την ανίχνευση της μόλυνσης από τον ιό.
Οι διαγνωστικές οδηγίες που δημοσιεύθηκαν από το νοσοκομείο Zhongnan του Πανεπιστημίου της Ουχάν πρότειναν μεθόδους για την ανίχνευση μολύνσεων με βάση κλινικά χαρακτηριστικά και επιδημιολογικούς κινδύνους. Αυτές αφορούσαν στον εντοπισμό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα, καθώς και ιστορικό ταξιδιού στην Ουχάν ή επαφής με άλλους μολυσμένους ασθενείς: πυρετό, απεικονιστικά ευρήματα πνευμονίας, φυσιολογικό ή μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων ή μειωμένο αριθμό λεμφοκυττάρων.
Ασθένεια κοροναϊού 2019
Ειδικότηταλοιμωξιολογία, πνευμονολογία, preventive medicine, intensive care medicine Edit this on Wikidata
ΣυμπτώματαΠυρετός, βήχας, δύσπνοια
ΕπιπλοκέςΠνευμονίαΣύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειαςΝεφρική ανεπάρκεια
ΑίτιαΙός SARS-CoV-2
Διαγνωστική μέθοδοςPCRΙατρική απεικόνιση
ΘεραπείαΔιαχείριση συμπτωμάτων και υποστηρικτικά μέτρα
Ταξινόμηση

Έξαρση νέου κοροναϊού 2019–20

Η έξαρση του κοροναϊού της Ουχάν 2019-20 [7] είναι μία εν εξελίξει ιική έξαρση που επηρεάζει κυρίως την ηπειρωτική Κίνα, μαζί με μεμονωμένες περιπτώσεις σε 36 άλλες χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένης μιας έξαρσης στην Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν.[8] Η έξαρση ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 όταν και εντοπίστηκε ένας νέος κοροναϊός, ο SARS-CoV-2,[7] [9] στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, μετά από 41 άτομα που ανέπτυξαν πνευμονία χωρίς σαφή αιτία. Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός ονομάστηκε τελικά ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19).[7][10]
Ως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 79.742 κρούσματα, σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε περισσότερες από άλλες τριάντα χώρες.[11] Από αυτές, 11.569 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρές.[12] Έχουν σημειωθεί 2.628 θάνατοι οφειλόμενοι στη νόσο, συμπεριλαμβανομένων 34 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας,[13] ξεπερνώντας εκείνους της επιδημίας SARS του 2003.[14] 25.177 άτομα έχουν αναρρώσει.[13]
Ο ιός είναι ικανός να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.[15] [16] [17] Η περίοδος επώασης (χρόνος από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες,[18] αλλά μπορεί να είναι μεταδοτική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μετά την αποκατάσταση.[19] Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή. Ως τις 5 Φεβρουαρίου 2020 η εκτίμηση του ποσοστού θνησιμότητας ήταν το 2% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, υψηλότερο μεταξύ εκείνων που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.[20][12] Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, δεν υπάρχει εμβόλιο και καμία ειδική θεραπεία.[21] Εξετάζονται αρκετές προσεγγίσεις εμβολίων και αντι-ιικά.[22]
Η πρώτη τοπική μετάδοση έξω από την Κίνα σημειώθηκε στο Βιετνάμ μεταξύ των μελών μιας οικογένειας [23] ενώ η πρώτη τοπική μετάδοση που δεν αφορούσε οικογένεια συνέβη στη Γερμανία, στις 22 Ιανουαρίου, όταν ένας Γερμανός αρρώστησε λαμβάνοντας τον ιό από μια Κινέζα επισκέπτρια σε μια επιχειρηματική συνάντηση. [24] Ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας αναφέρθηκε στις Φιλιππίνες, όπου ένας άνδρας 44 ετών από την κινεζική πόλη Ουχάν πέθανε την 1η Φεβρουαρίου. [25]
Στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο, οι αρχές δημόσιας υγείας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Η κυβέρνηση της Κίνας εισήγαγε ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να απομονώσει 16 πόλεις, επηρεάζοντας πάνω από 57 εκατομμύρια ανθρώπους.[26] [27] [28] Ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις κατά των ταξιδιών στην Ουχάν, τη Χουπέι και την Κίνα γενικά. [29] [30] Οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί την ηπειρωτική Κίνα έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την υγεία τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. [31] Όποιος υποψιάζεται ότι μεταφέρει τον ιό, συνιστάται να φοράει προστατευτική μάσκα και να ζητά ιατρική συμβουλή καλώντας έναν γιατρό αντί να επισκεφθεί απευθείας την κλινική αυτοπροσώπως.[32] Οι αερολιμένες και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν εφαρμόσει ελέγχους θερμοκρασίας, δηλώσεις υγείας και συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν φορείς του ιού.[33] Πολλές εκδηλώσεις για την Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και τουριστικά αξιοθέατα έχουν κλείσει για να αποφευχθούν μαζικές συγκεντρώσεις, όπως και η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και τα παραδοσιακά πανηγύρια ναών.[34] Σε 24 από τις 31 επαρχίες της Κίνας, τους δήμους και τις περιφέρειες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς επεκτείνονται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δίνοντας εντολή στους περισσότερους χώρους εργασίας να μην ανοίξουν ξανά μέχρι εκείνη την ημερομηνία.[35] [36] Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 80% του ΑΕΠ της χώρας και το 90% των εξαγωγών. Το Χονγκ Κονγκ αύξησε το επίπεδο απόκρισης των μολυσματικών νόσων στο υψηλότερο και κήρυξε έκτακτη ανάγκη, κλείνοντας τα σχολεία μέχρι τον Μάρτιο και ακυρώνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του Νέου Έτους. [37] [38]
Η επιδημία έχει κηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEIC), με βάση τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο ιός εάν εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η κήρυξη ήταν η έκτη φορά που έχει κληθεί το μέτρο μετά από την πανδημία του H1N1 το 2009.[39][40][41][42] Ξενοφοβία και ρατσισμός κατά των ανθρώπων κινεζικής και ανατολικής ασιατικής καταγωγής έχουν σημειωθεί λόγω της επιδημίας, τροφοδοτώντας τον φόβο και την εχθρότητα σε διάφορες χώρες.[43][44][45][46]  Παραπληροφόρηση που διαδόθηκε κυρίως στο διαδίκτυο σχετικά με τον κοροναϊό, οδήγησε την ΠΟΥ να κηρύξει "infodemic" στις 2 Φεβρουαρίου.
Στην Ελλάδα, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ορίστηκαν συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια εξοπλισμένα με θάλαμο αρνητικής πίεσης, με σκοπό την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων του ιού στην χώρα. Η λίστα αποτελείται από δεκατρία βασικά και αναπληρωματικά νοσοκομεία, και περιλαμβάνει το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το ΠΓΝ «Αττικόν», το ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το ΠΓΝ Λάρισας, το ΠΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και το ΠΓΝ Ηρακλείου.[47]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιδημία νέου κοροναϊού εντοπίστηκε αρχικά στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ως ένα αναδυόμενο σύμπλεγμα ανθρώπων με πνευμονία χωρίς σαφή αιτία, το οποίο συνδέονταν κυρίως με ανθρώπους που κρατούσαν πάγκους στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν ( 华南海鲜市场 ), στην οποία επίσης πωλούνται ζώντα ζώα. Οι Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν στη συνέχεια ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού, που ονομάστηκε 2019-nCoV, ο οποίος βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 70 τοις εκατό παρόμοιος σε αλληλουχία γονιδιώματος με τον SARS-CoV. Με την ανάπτυξη ενός ειδικού διαγνωστικού ελέγχου PCR για την ανίχνευση της λοίμωξης, επιβεβαιώθηκαν ορισμένες περιπτώσεις σε άτομα που συνδέονται άμεσα με την αγορά και σε κάποιους που δεν συνδέονταν άμεσα με αυτήν. Το αν ο ιός έχει την ίδια σοβαρότητα ή θνησιμότητα με το SARS είναι ασαφές.[48][49][50][51]
Στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προέτρεψε αποφασιστικές και αποτελεσματικές προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλείται από έναν νέο κορωναϊό.[52] Από τις 23 Ιανουαρίου 2020, σημειώθηκαν 25 θάνατοι, όλοι στην Κίνα, και υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι εκτενείς δοκιμές αποκάλυψαν πάνω από 600 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, μερικοί από τους οποίους είναι υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης.[53][54][55] Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες,[54] και τη Σιγκαπούρη.[56]
Σχετικά με τον αν η κατάσταση αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος βάσει του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού συζητήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020 από επιτροπή έκτακτης ανάγκης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).[57] Η απόφαση αναβλήθηκε λόγω έλλειψης πληροφοριών.[58] Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι μια ευρεία επιδημία είναι δυνατή,[59] και υπήρχαν ανησυχίες για περαιτέρω μετάδοση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης ταξιδιών στην Κίνα κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.[60][61] Η ξαφνική αύξηση των περιστατικών της νόσου δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το εμπόριο άγριων ζώων, αβεβαιότητες που περιβάλλουν την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί και να προκαλέσει βλάβη,[62] αν ο ιός κυκλοφορούσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θεωρούνταν προηγουμένως, την προέλευσή του, και τη δυνατότητα εμφάνισης της επιδημίας που είναι ένα γεγονός υπερδιάδοσης.[63][57][61][64][65]
Οι πρώτες ύποπτες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019,[66] με τις πρώτες περιπτώσεις συμπτωματικής ασθένειας να έχουν εμφανιστεί μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις 8 Δεκεμβρίου 2019. [67] Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 και απομονώθηκαν τα άτομα που έδειξαν σημεία και συμπτώματα της μόλυνσης από κοροναϊό. [66] Πάνω από 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έρχονται σε στενή επαφή με πιθανώς μολυσμένα άτομα, παρακολουθήθηκαν αρχικά.[68] Μετά την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου διαγνωστικού ελέγχου PCR για την ανίχνευση της λοίμωξης, η παρουσία του 2019-nCoV στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε σε 41 άτομα στο αρχικό σύμπλεγμα του Ουαχάν,[69][70] εκ των οποίων αργότερα δύο αναφέρθηκαν ως παντρεμένο ζευγάρι, ένας από τους οποίους δεν ήταν παρών στην αγορά και άλλοι τρεις που ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που εργαζόταν στους πάγκους θαλασσινών της αγοράς.[71][72] Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από τη μόλυνση με κορωναϊό συνέβη στις 9 Ιανουαρίου 2020.[73]
Στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα, όπου όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες προς και από το Ουχάν έχουν ανασταλεί.[74] Οι πόλεις ΧουανγκάνγκΤσιτσιάνγκΕτσόου και Τσιμπί,[75] δίπλα στη Ουαχάν, τέθηκαν επίσης σε παρόμοια καραντίνα από τις 24 Ιανουαρίου 2020 και μετά.  Λίγες ημέρες μετά, η Κίνα ανέβαλε όλες τους εορτασμούς για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, και έκλεισε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.[78][79] Η ζήτηση χειρουργικών μασκών από το κινεζικό και μη κοινό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αν και η χρήση της ως μέσο προστασίας είναι αμφιλεγόμενη.

Γεωγραφική εξάπλωση

Χάρτης των χωρών όπου υπάρχουν ύποπτες ή επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού (ως τις 25 Φεβρουαρίου 2020):
  Χώρα προέλευσης (ηπειρωτική Κίνα)
  Έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένες περιπτώσεις
  Έχουν αναφερθεί ύποπτες περιπτώσεις
Περιπτώσεις ως τις 24 Φεβρουαρίου 2020:

Εξάπλωση 2019–20 COVID-19 κατά χώρα και περιοχή
Χώρα ή περιοχή[a]Επιβεβαιωμένες
περιπτώσεις
ΘάνατοιΑναρρώσεις[b]
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα (ηπειρωτική)[c]77.1502.59324.942
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα833822
Διεθνής συγκοινωνία[d]69131
Flag of Italy.svg Ιταλία23072
Flag of Japan.svg Ιαπωνία154123
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη90053
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ79219
Flag of Iran.svg Ιράν64123
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες3505
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη35021
Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν3015
Flag of Australia.svg Αυστραλία22011
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία22018
Flag of Germany.svg Γερμανία16014
Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ16015
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα1303
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο1308
Flag of France.svg Γαλλία12110
Flag of Canada.svg Καναδάς1003
Flag of Macau.svg Μακάου1006
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ30
Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες312
Flag of India.svg Ινδία303
Flag of Israel.svg Ισραήλ20
Flag of Oman.svg Ομάν20
Flag of Russia.svg Ρωσία202
Flag of Spain.svg Ισπανία202
Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν10
Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν10
Flag of Iraq.svg Ιράκ10
Flag of Lebanon.svg Λίβανος10
Flag of Sweden.svg Σουηδία10
Flag of Belgium.svg Βέλγιο101
Flag of Cambodia.svg Καμπότζη101
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος101
Flag of Finland.svg Φινλανδία101
Flag of Nepal.svg Νεπάλ101
Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα101
37 επικράτειες79.5742.62825.177
Τα στατιστικά είναι ενημερωμένα ως προς τις 23 Φεβρουαρίου 2020
Σημειώσεις
  1.  Περιοχή όπου η περίπτωση διαγνώστηκε. Η εθνικότητα και τόπος της μετάδοσης μπορεί να διαφέρουν.
  2.  «—» υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την περιοχή, και όχι ότι η τιμή είναι μηδέν.
  3.  Περιλαμβάνει κλινικά διαγνωσμένες περιπτώσεις και θανάτους από τις 12 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα στην επαρχία Χουπέι, με βάση ιατρικά απεικονισμένη πνευμονία. Επίσης περιλαμβάνει ασυμπτωματικές περιπτώσεις που βρέθηκαν θετικές στον ιό.
  4.  Το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι επί του παρόντος σε καραντίνα σε Ιαπωνικά ύδατα και το διαχειρίζεται η Ιαπωνική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη καταμέτρηση περιπτώσεων στην χώρα, από την Ιαπωνική κυβέρνηση. Ομοίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ταξινομεί τις περιπτώσεις ως "Περιπτώσεις σε διεθνές μεταφορικό μέσο" και τις διακρίνει από την Ιαπωνία.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Good Vibes Only

Καλό Πάσχα σε διάφορες γλώσσε

Ελληνικά: Καλό Πάσχα Αγγλικά: happy easter Γερμανικά: Frohe Ostern Ιταλικά: Buona Pasqua Γαλλικά: Joyeuses Pâques Ισπανικά: Feliz Pascua Πορ...